Hlavní obsah

Do dokonalého anglického čaje nalejte nejprve mléko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Britští vědci si myslí, že vyřešili odvěké dilema, jak připravit šálek perfektního čaje. Jdou proti tradicionalistům a tvrdí, že nejlepší nápoj vznikne, když se čaj nalije do hrnku až po mléce.

Foto: Tereza Schreiberová

Lavička kompletně opravená obnoveným Šumperským okrašlovacím spolkem.

Článek

Toto převratné zjištění bylo zveřejněno přesně v době, kdy se slaví sté výročí narození anglického spisovatele George Orwella. Ten se bude zřejmě obracet v hrobě, protože po fašismu a totalitarismu Orwell nejvíce nenáviděl lidi, kteří dávali do šálku mléko ještě před čajem.

Autorem studie je Andrew Stapley z univerzity v Loughbourough, který tři roky přednášel o čaji a dva měsíce studoval, co je potřeba pro přípravu nejlepšího čaje. Dospěl k závěru, že je třeba použít měkkou vodu, konvici před nalitím čaje důkladně ohřát a nechat čaj tři minuty vylouhovat. Jeho studie doporučuje použít volně sypaný čaj Assam. A pozor, důležité je také pít čaj horký 60 až 65 stupňů po doušcích, aby se předešlo srkání.

Jako první ochutnal ideálně připravený čaj v Královské chemické společnosti v Londýně Tony Benn, který prý denně vypije pět litrů čaje. Do porcelánového šálku si přidal svoje oblíbené sladidlo, polkl první doušek a prohlásil: "Je velmi chutný a lahodný." Nesouhlasí však s úlohou mléka. "Zastávám názor George Orwella - nejprve je třeba dát do šálku čaj, protože potom víte, kolik mléka je třeba přidat, aby měl nápoj tu správnou barvu," řekl.

Reklama

Výběr článků

Načítám