Hlavní obsah

Dívenka může díky "magickým rukám" poprvé v životě obejmout rodiče

Novinky, her

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poprvé v životě mohla dvouletá Emma zvednout ruce bez pomoci svých rodičů. Britská dívka trpící artrogrypózou, tedy nemocí postihující pohybové ústrojí deformitami a anomáliemi různých kloubů, to dokázala díky "magickým rukám".

BEZ KOMENTÁŘE: Malou Emmu vrátily do života nové robotické paže

 
Článek

Emma nyní dokáže kreslit, pít, zvedat téměř cokoliv až nad hlavu, obejmout rodiče. A to jen díky speciálním robotickým ručičkám, které kopírují tvar jejích vlastních. Emma se se zákeřnou nemocí již narodila.

„Když se holčička narodila, měla nohy až u uší a její ramínka byla protočena obráceně,“ říká maminka Emmy Megan Lavelle.

Nemoc, která postihla malou Emmu, se obvykle řeší operacemi, například prodloužením měkkých tkání, otevřením pouzdra kloubu, často se také přistupuje ke korekčním chirurgickým řezům kostí. Pro dívenku jsou tedy robotické ruce od společnosti Wrex alespoň na nějakou dobu tou nejpříjemnější možnou variantou.

Emma váží 11 kilo a celkově je poměrně slabá, doktoři se proto báli, že robotické paže by pro ni mohly být moc těžké. Ovšem chvíli po nasazení je začala ovládat tak dobře, až z toho byli samotní doktoři překvapeni. Emma sama je chvíli poté nazvala "magické ruce".

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám