Hlavní obsah

Demonstranti v Mexiku zajali starostu a žádali výkupné na financování jeho nesplněných slibů

Novinky, tcs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nečekaný průběh měla nedělní demonstrace obyvatel mexického města Chcichiquila ležícího zhruba 300 kilometrů východně od hlavního města Mexico City. Nespokojení s tím, že starosta neplní své sliby, zamkli ho demonstranti na radnici a za jeho propuštění požadovali peníze, kterými by financovali všechny jeho nesplněné plány.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Demonstranti se podle regionálního zpravodajského serveru Urbano Puebla sešli v neděli okolo poledne před radnicí. Trnem v oku jim bylo, že starosta Alfonso Hernández Montiel má před sebou už jenom pět měsíců ve funkci, a přitom nesplnil ani jeden ze svých předvolebních slibů včetně výstavby nového pro dopravu klíčového mostu.

V jednu chvíli rozlícený dav překonal několik málo strážníků, kteří chránili radnici, načež demonstranti zamkli starostu i s personálem uvnitř. Protestující oznámili, že starostovi už nevěří a pustí ho, až když zaplatí 10 miliónů pesos (zhruba 11 miliónů korun), které budou použity na výstavbu mostu a splnění dalších jeho slibů.

Po zhruba desetihodinovém vyjednávání, do kterého se vložilo i ministerstvo vnitra, starosta podle protestujících zaplatil třetinu peněz na místě a zbytek se rozhodl zaplatit v následujících dnech. Navzdory pochybám o jeho slovech demonstranti nakonec starostu i personál propustili.

Následující den ministerstvo popřelo jakoukoliv platbu výměnou za propuštění starosty. Protestující ho prý pustili dobrovolně a zadarmo. Je ovšem možné, že úřady prostě nechtěly vytvořit precedens a inspirovat k podobným akcím i jiná města.

Případ se podobá tomu, který se odehrál zhruba před dvěma měsíci, kdy rozhněvaní občané v Bolívii vsadili svého starostu do klády. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám