Hlavní obsah

Bolivijský starosta lhal, zavřeli ho do klády

La Paz

Neobvyklý trest dostal starosta malé horské obce San Buenaventura na západě Bolívie. Za to, že podle místního tribunálu lhal místním obyvatelům a nevykonával řádně svůj úřad, byl Javier Delgado na hodinu zavřen do klády, která ve středověku sloužila jako mučící nástroj.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Starosta Delgado musel před zraky desítek lidí na hodinu vložit svou pravou nohu do dřevěného bloku se třemi otvory. Obdobný nástroj byl před staletími používán jako méně drastická forma mučení vězňů, kteří mnoho hodin trpěli ve strnulé pozici s rukama a hlavou uzavřenými v otvorech.

Delgado nyl potrestán za to, že podle verdiktu místního lidového tribunálu lhal, „neplnil různé závazky” k občanům a „nevěnoval se prioritně” jejich žádostem. Podle rozhlasové stanice Radio Fides byl již v minulosti za své činy dvakrát potrestán .

Bolívie v roce 2009 zahrnula do ústavy možnost rozhodovat o trestech za některé méně závažné činy na lokální úrovni. Ve venkovských oblastech obývaných domorodci jsou tresty nevyžadující účast centrální bolivijské justice příležitostně využívány. Ústava povoluje potrestat například krádež dobytka či zábor cizího pole pokutou či veřejnými pracemi. Místní obyvatelé si však někdy vysvětlují tuto možnost po svém a provinilce trestají fyzicky, někdy dokonce dojde na veřejné lynčování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám