Hlavní obsah

Dělníkovi v Indii projela šestimetrová tyč mozkem, přežil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hrůzný incident se odehrál poslední červencový den v indickém městě Ghaziabád u Nového Dillí. Při demontáži lešení na 20patrové budově se tam uvolnila šestimetrová kovová tyč a zasáhla jednoho z dělníků do hlavy. Ačkoliv mu projela lebkou i mozkem, čtyřiadvacetiletý muž přežil, píše server The Times of India.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Článek

Když se kovová tyč uvolnila, kolegové na muže dole křičeli, aby rychle uhnul. On se však stačil pouze podívat nahoru, načež ho tyč zasáhla do hlavy, projela mu mozkem a nakonec prorazila zadní část jeho lebky.

Velkou část šestimetrové tyče, která zůstala v dělníkově hlavě, dělníci na místě odřezali a následně muže převezli do nemocnice. Tam mu byly po čtyřhodinové operaci z hlavy úspěšně odstraněny poslední zbytky objektu a podle doktorů má 90procentní šanci na přežití.

Operace, kterou vedl neurochirurg Abhinav Gupta, vyžadovala odstranění velkých částí lebky, aby se předešlo dalšímu poškození mozku.

„Čtyřhodinová operace byla výzva. Musel jsem otevřít polovinu lebky, abych oddělil kovovou tyč od kosti. Nejtěžší bylo odstranění tyče z mozku bez toho, aniž bych jej ještě více poškodil. Část lebky je nyní pod kůží v břišní stěně, aby byla životaschopná. Pacienta pečlivě sledujeme a výsledek vypadá pozitivně,” popsal proceduru Gupta, jemuž asistovalo dalších sedm lékařů.

Gupta rovněž uvedl, že dělník pocházející ze státu Džhárkhand bude muset za dva měsíce podstoupit další operaci, při níž mu navrátí lebeční kost zpět na původní místo.

Ačkoliv má muž velkou šanci na přežití, bez následků se neobejde. Železná tyč mu poškodila mozek a způsobila ochrnutí levé části těla. Podle lékařů je nyní schopný dýchat bez pomoci přístrojů a dokáže otevřít i oči. Do jaké míry však vnímá okolí, lékaři netuší.

„Má před sebou dlouhou cestu, než se plně zotaví,” doplnil Gupta s tím, že pacient bude muset podstoupit dlouhé fyzioterapie a rehabilitace.

Reklama

Výběr článků

Načítám