Hlavní obsah

Dejte nám po svatbě dva roky klid, prosí princ William

– Londýn

Britský princ William požádal o dva roky času, než jeho nastávající Kate Middletonová převezme všechny povinnosti spojené s jejím novým postavením. Napsal to nedělník The Sunday Times, podle něhož se chce William vyhnout tomu, aby Kate byla od počátku pod tlakem médií a veřejnosti jako kdysi jeho matka, princezna Diana.

Foto: Profimedia.cz

Kate Middletonová je podle britských médií krátce před svatbou až nezdravě hubená.

Článek

V sobotu zveřejněný seznam hostí na královskou svatbu vyvolal také první kontroverzi, protože se ukázalo, že není pozván ani jeden z bývalých labouristických premiérů - Tony Blair a Gordon Brown.

Chce být jako babička

Podle The Times chce William "položit základy svého manželství předtím, než pár začne život v centru pozornosti". William se prý domnívá, že jeho manželství bude silnější, pokud se bude řídit příkladem své babičky, která žila se svým manželem po sňatku několik let v relativním ústraní, než se stala královnou Alžbětou II. William o svých plánech s královnou mluvil, uvedl list.

Citoval nejmenovaného představitele Buckinghamského paláce, podle něhož "se princ William a Catherine budou řídit příkladem královnina manželství s princem Philipem. "William chce upevnit své manželství před tím, než převezme svou veřejnou úlohu," uvedl tento představitel.

Podle The Times se žádná samostatná vystoupení Kate Middletonové po návratu ze svatební cesty neplánují. Měsíc poté se novomanželé spolu objeví na veřejnosti jen dvakrát - při oficiálních oslavách královniných narozenin a při oslavě 90. narozenin prince Philipa.

Kate má být hlavně ženou důstojníka 

Pak se společně vydají na týdenní cestu po Kanadě, po níž se vrátí do Anglesey ve Walesu, kde William bude sloužit do roku 2013 jako pilot vrtulníku záchranných jednotek. "Hlavní úlohou Catherine bude být manželkou důstojníka," uvedl představitel kanceláře Williamova otce, prince Charlese.

List The Times připomíná, že Charles a Williamova matka Diana spolu chodili před svatbou v červenci 1981 jen krátce. Pak se ihned vrhli do hektického života plného královských povinností. Poměrně brzy se mezi nimi projevily problémy, které vedly v roce 1992 k rozluce a o čtyři roky později k rozvodu.

Nedělník The Sunday Telegraph napsal, že kolem královské svatby propukla první větší kontroverze, když se po sobotním zveřejnění seznamu svatebních hostí ukázalo, že nebyli pozváni labouristé Tony Blair a Gordon Brown, kteří byli premiéry před nynějším ministerským předsedou Davidem Cameronem.

Přednost dostala i Thatcherová

Na páteční svatbu byli přitom pozváni nejen Cameron, ale i bývalí konzervativní premiéři John Major a Margaret Thatcherová, která nicméně pozvání ze zdravotních důvodů odmítla. List také připomíná, že při svatbě Charlese a Diany v roce 1981 bylo pozváno všech pět žijících expremiérů z obou politických stran. Williamův mluvčí uvedl, že Major a Thatcherová byli pozváni stejně jako všichni rytíři Podvazkového řádu, jimiž Blair a Brown nejsou.

Mezi hosty pošťák, hospodský i řezník

"Není žádný protokolární důvod je pozvat, protože nejde o státní příležitost," řekl mluvčí. Nicméně labouristický poslanec Tom Watson poznamenal, že vynechání labouristických expremiérů je "překvapivým výběrem". The Sunday Telegraph poznamenal, že mezi 1900 hosty jsou i pošťák, hospodský a řezník z vesnice Bucklebury, kde dosud žije Kate, stejně jako barman z letoviska na karibském ostrově Mustique, kam jezdí Middletonovi rádi na dovolenou.

Blairova manželka se měla klanět... 

Nedělník také připomněl, že Blair měl s Buckinghamským palácem poměrně napjaté vztahy. Měl blízko k princezně Dianě, která nebyla u královské rodiny příliš oblíbená. Stejně tak Blairova manželka Cherie je známá negativním postojem k monarchii, před členy královské rodiny se prý odmítala uklánět.

Ze zasedacího pořádku svatby ve Westminsterském opatství také vyplývá, že příbuzní princezny Diany sedí přes uličku od královské rodiny společně s Middletonovými. Při svatbách v kostele přitom obvykle sedí na jedné straně rodina ženicha a na druhé rodina nevěsty.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám