Hlavní obsah

Dávné proroctví ožívá, Čína vyhlásila maximální nebezpečí

Novinky, ČTK, nčs

Více než sto tisíc lidí muselo být v posledních dnech evakuováno v okolí horního toku čínské řeky Jang-c’-ťiang. Voda ohrozila také obří sochu Buddhy starou třináct století a vytesanou ve skále nad řekou. Socha, která je největším vyobrazením sedícího Buddhy na světě, si již smočila palce u nohou a staré proroctví ožívá.

Foto: Profimedia.cz

Socha Buddhy už si smočila prsty.

Článek

Jednasedmdesát metrů vysokou sochu Lešanského Buddhy vysekali do skály už v osmém století. Dávná legenda říká, že pokud si socha smočí palce u nohou, velká voda zasáhne také Čcheng-tu – šestnáctimilionovou metropoli provincie Sečuán.

Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Lešanský Buddha

Letos se tak stalo poprvé od roku 1949 a místní obyvatelé se obávají naplnění proroctví. Úřady vyhlásily po týdnech dešťů nejvyšší stupeň nebezpečí, informoval server BBC.

Chránil životy rybářů už před tisíci lety, dnes fascinuje celý svět

Cestování
Foto: Jakub Kynčl, Novinky

Detail ruky Lešanského Buddhy

Ačkoliv se policie ve spolupráci s dobrovolníky snažili sochu zapsanou na seznamu světového kulturního dědictví UNESCO ochránit pytli s pískem, množství vody v řece je natolik velké, že se to nepovedlo.

Foto: Profimedia.cz

Povodně Čínu sužují už několik týdnů. V Čchung-čchingu odklízejí bahno v ulicích.

Před povodněmi má okolí chránit také přehrada Tři soutěsky, která se za 15 let své existence potýká s rekordním množstvím vody. Páteční průtok přesahoval dokonce 75 tisíc metrů krychlových za vteřinu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám