Hlavní obsah

Dárce věnoval poničenou nádobu charitě, měla ale cenu 11,5 miliónu

– Bristol
Novinky, Jakub Kynčl

Čínští sběratelé umění se nestačili divit, když se dostal ve Velké Británii do prodeje výjimečný kousek umění, o kterém nikdo vůbec netušil, že existuje. Bambusovou nádobu přitom získali v charitativním obchodě v Bristolu jen náhodou, když tam jeden dárce přinesl tašku plnou starého harampádí. Mezi ním se však ukrýval nefalšovaný poklad.

Foto: http://www.chinaantiques.com

Drahocenná dřevěná nádoba byla silně poničená. I tak měla ale obrovskou hodnotu.

Článek

Zaměstnanci charitativního obchodu si zajímavé nádoby všimli okamžitě. Viděli, že je sice hodně poničená, doufali však, že i přesto by za ni mohli nějaké libry utržit. To, že jich však bude 360 tisíc, tedy asi 11,5 miliónu korun, to nečekali ani v těch nejdivočejších snech.

Ukázalo se, že nádoba byla vytvořena mezi lety 1662 až 1722. Jejím autorem byl jeden z nejoslavovanějších umělců této doby Ku Ťüe. Obchod, který svůj zisk předává do hospicu Sv. Petra v Bristolu, měl najednou perspektivu značného zisku. Celá charita má celkem 47 obchůdků, přičemž každý z nich zvládne ročně vydělat něco okolo 138 000 liber, tedy asi 4,4 miliónu korun ročně.

Ačkoli byla bambusová nádoba částečně rozlomená a dno společně s okraji bylo značně vyspraveno lepidlem, čínský trh tento předmět zcela uchvátil. Samotná aukce, kterou vedl aukční dům Woolley and Wallis ze Salisbury, měla hodně účastníků. Nádoba se nakonec prodala v přepočtu za 11,5 miliónu korun, přičemž kupcem je anonymní muž z Hong Kongu. Obchod si tak vydělal jedním prodejem tolik, co běžným provozem získá asi za tři roky.

Na světě jsou podle expertů pravděpodobně pouze dvě až tři osoby, které mají takové schopnosti, že dokážou tuto nádobu zcela opravit. Je takřka jisté, že právě jeden z těchto vyvolených dostane nádobu do své péče, aby se ji pokusil zrestaurovat.

Reklama

Výběr článků

Načítám