Hlavní obsah

Dárce spermatu před soudem. Otec 550 dětí zvyšuje riziko náhodného incestu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Nizozemsku se k soudu dostal případ muže, který ve velkém daruje sperma pro umělé oplodnění. Podle aktuálních údajů se tak stal otcem téměř 550 dětí a odborníci upozorňují na značně zvýšené riziko, že se někteří z jeho potomků stanou partnery, aniž by věděli, že mají stejného otce.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Jonathan Jacob Meijer je jedenačtyřicetiletý nizozemský hudebník, jenž si již dlouhá léta přivydělává darováním spermatu pro umělé oplodnění.

Objem jeho služeb je ovšem značný, takže reálně hrozí, že se některé z jeho téměř 550 dětí stanou partnery, aniž by věděly, že jsou ve skutečnosti sourozenci.

Prostřednictvím nadace Donorkind, která se angažuje právě na poli dárcovství a oplodnění, tak na Meijera podala žalobu žena, která dítě vzešlé z jeho genetického materiálu porodila již v roce 2018.

„Je mi špatně od žaludku, když pomyslím na možné následky,“ shrnula své pocity poté, co se o značném rozsahu Meijerova dárcovství dozvěděla.

Donorkind chce u soudu dosáhnout toho, aby Meijer již nemohl dále darovat a zároveň aby byly zničeny všechny jeho dosud uskladněné vzorky. Výjimku tvoří případy, kdy je materiál vyhrazen pro ženu, která již jedno z jeho dětí má.

Žije v Keni, prodává přes internet

Ale i kdyby soud nakonec rozhodl v souladu s požadavkem nadace, asi by to kýžený efekt nepřineslo. „Prostřednictvím internetu obchoduje s velkými spermabankami po celém světě,“ uvedl předseda Donorkindu Ties van der Meer.

Ačkoliv je tedy Meijer již několik let v Nizozemsku na takzvané černé dárcovské listině, nic mu nebrání realizovat své dárcovství nadále. Navíc sice pochází z Haagu, ale podle serveru The Telegraph nyní žije v Keni.

Nizozemská asociace gynekologů na něj přitom upozornila již v roce 2017, kdy byl podle dostupných zdrojů otcem zatím „pouze“ 102 dětí, které se narodily na deseti různých nizozemských klinikách.

Již to představuje nemalou šanci, že se jeho děti nevědomky stanou partnery, což by představovalo značné riziko pro jejich potomky.

Na nizozemských reprodukčních klinikách proto platí směrnice, podle níž může jeden muž darovat genetický materiál nejvýše dvanácti ženám nebo by z něj mělo vzejít maximálně 25 dětí v případech vícečetných těhotenství. Obě tato kritéria však Meijer značně překročil již dávno.

Zuzana Bergrová: Pro dítě si bývalá atletka doběhla do spermabanky

Po mateřských stopách

Reklama

Výběr článků

Načítám