Hlavní obsah

Dárce krve nesdělil, zda je těhotný. Odmítli ho

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brit Steffen McAndrew se minulý týden nestačil divit, když šel darovat krev, ale zdravotníci jej odmítli. Důvodem bylo, že nechtěl uvést, zda je těhotný. Jde podle něj o přehnanou korektnost a snahu vyjít vstříc genderovým aktivistům.

Foto: Profimedia.cz

Darování krve

Článek

Steffen McAndrew je sám lékař a před covidovou pandemií pravidelně daroval krev. Ale když se minulý týden po více než dvou letech vydal do krevního centra ve skotském městě Ayr, zdravotníci jej odmítli. Důvodem bylo, že ve vstupním dotazníku neuvedl, zda je, nebo v blízké minulosti byl těhotný. Na místě sdělil, že je muž, a tak otěhotnět nemůže.

„Velmi podporuji transfuzní službu, je nezbytná, ale myslím, že tímto se střílí do vlastní nohy,“ řekl Steffen deníku The Herald. „Nemohu uvěřit, že odmítli krev jen proto, že muž neuvedl, zda je těhotný,“ dodal.

Přestože doktor Steffen McAndrew coby Skot nechodí vždy jen v kalhotách, považuje se za všech okolností za muže

Steffen samozřejmě chápe, že „stačí zaškrtnout políčko“, ale jde mu o princip. „Mám neodbytný pocit, že politická korektnost už zašla příliš daleko,“ řekl s dodatkem, že je to podle jeho názoru problém celé britské zdravotní služby. „Zdravý rozum se vytratil,“ míní.

Jeho oponenti se rekrutují zejména z řad transgender komunity, kdy aktivisté upozorňují na to, že muži otěhotnět mohou. Transgender muži, kteří jsou biologicky ženami, ale považují se za muže, totiž podle nich jsou muži i fakticky.

Otázka ve formuláři zůstane

Steffenovi oponuje i Skotská transfuzní služba. Podle ní byla otázka na těhotenství do formuláře zavedena před rokem kvůli bezpečnosti dárců. Pro těhotné osoby totiž může být darování krve nebezpečné.

Podle jejího mluvčího si je transfuzní služba vědoma, že tato otázka nepřísluší nejen mužům, ale například ženám po menopauze. Ve formuláři však zůstane i nadále. Bude jen aktualizována o poznámku, že pokud to pro konkrétního dárce nebude relevantní, má zaškrtnout políčko „Ne“.

„Pravděpodobně to bude zavedeno při aktualizaci zdravotního stavu dárců letos v létě,“ prohlásil mluvčí transfuzní služby.

Pařížská učitelka tance brala žáky jako muže a ženy. Skončila

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám