Hlavní obsah

Dánští bankéři se radují. Loni poprvé nikdo nepřepadl žádnou banku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dánský bankovní sektor loni zaznamenal rekordní rok. Poprvé v historii totiž v Dánsku nedošlo k ani jedné bankovní loupeži. Ocenili to zejména bankovní zaměstnanci, kteří při přepadeních zažívají značné psychické vypětí.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Historicky první rok bez jediného přepadení banky je jistě významným milníkem, ale není úplně nečekaný.

Podle finančníků má totiž souvislost s tím, že v Dánsku trvale roste počet bezhotovostních operací, a tak je i v bankách čím dál méně hotovosti. Pro lupiče tudíž mají čím dál menší potenciál.

Dánská centrální banka loni v březnu vydala zprávu, podle níž se v roce 2017 uskutečnilo 23 procent plateb v hotovosti, přičemž v roce 2021 tento podíl spadl na pouhých 12 procent. Vliv na to měla i covidová pandemie.

Dánská unie zaměstnanců ve finančnictví uvedla, že v průběhu let klesal i počet bankovních loupeží. Zatímco v roce 2000 jich bylo 221, od roku 2017 se jejich počet držel pod deseti ročně.

Extrémní tlak

„Je to úžasné,“ řekl k loňskému výsledku viceprezident unie Steen Lund Olsen a doplnil: „Každé přepadení totiž znamená extrémní tlak na zaměstnance, kteří u něj jsou přítomni.“ Emocionální vypětí při bankovním přepadení je podle něj tak vysoké, že není možné ho ani náznakem pochopit, dokud to člověk sám nezažije.

Zároveň zaměstnanecká unie dodává, že mnoho zaměstnanců, kteří zažili přepadení v minulosti, nadále pociťuje dlouhodobé následky, jako jsou úzkost, podrážděnost či nespavost.

Banka mu neschválila půjčku, tak ji podpálil

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám