Hlavní obsah

Dánský princ se rozvádí

– KODAŇ

Poprvé za posledních 200 let zažije dánský královský dvůr rozvod. Po takřka devítiletém manželství princ Joachim (35) a princezna Alexandra (40) oznámili po vzájemné dohodě okamžitou odluku a rozvod na jaro příštího roku. Na výchově dětí - princů Nikolaie (5) a Felixe (2) - se budou podílet oba rodiče.

Foto: Archiv Divadla Radost
Článek

Dohady o krachu manželství posílilo letošní léto, kdy se mladší syn dánské královny Margrethe II. objevil sám mj. i na fotbalovém mistrovství Evropy v Portugalsku a olympijských hrách v Aténách.

Podle dánského tisku na obou akcích vymetal bary a nechal se fotit s půllitry piva v obou rukou.

Největší dánský bulvární deník Ekstra Bladet v pátek přinesl zvláštní 23stránkovou přílohu, v níž prince líčí jako "nepovedeného teenagera", který má slabost pro alkohol, velmi mladé dívky, rychlá auta a kterého dvorní povinnosti příliš neříkají.

Oblíbená princezna

Princezna Alexandra se narodila v Hongkongu, vystudovala ekonomiku. Angažovala se v dobročinných nadacích - v Červeném kříži, Dětském fondu UNICEF a naučila se perfektně dánsky. Dánové si ji oblíbili.

Dánská média neočekávají žádné vyřizování účtů na veřejnosti jako v případě prince Charlese a princezny Diany.

Fakt, že rodiče princezny, kteří se přestěhovali z Hongkongu na jih Dánska, budou nadále žít na zámku Schackenborg, označují znalci dvora za důkaz, že se rozchod odehrál relativně poklidně. Premiér Anders Fogh Rasmussen zajistil Alexandře vlastní apanáž se státní pokladny.

Rozvod v Dánsku nebývá záležitostí soudu, ale je to zpravidla nekomplikovaný úřední akt - za předpokladu, že se dvojice dohodne. Podle dánského tisku rozluce předcházela několikatýdenní jednání právníků a poradců.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám