Hlavní obsah

Cukrářka vytvořila hokejové zákusky pro šampionát. Nabízí je v kavárně v oblacích

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Žádných výzev se nebojí šestačtyřicetiletá cukrářka Zuzana Stojanovská Řehová z Ostravy. Se svými zaměstnanci z cukrářské dílny a manželem Angelem Stojanovskim vymysleli a vyrobili originální zákusky a dort pro hokejové mistrovství světa, které v pátek 10. května vypukne v Praze, ale také v Ostravě.

Foto: Denisa Doležalová, Novinky

Zákusky ostravské cukrářky ve tvaru puku pro hokejové mistrovství světa.

Článek

Od úterka se jejich hokejové dezerty podávají v podniku Bolt Café, tedy v ostravské kavárně v oblacích. Ta o své zákazníky pečuje v památkově chráněné Dolní oblasti Vítkovice, a to na špičce bývalé vysoké pece z níž vznikla proslulá vyhlídková věž Bolt Tower.

V Dolních Vítkovicích bude i během hokejového šampionátu fanouškovská zóna.

Vymysleli hokejové logo

„S nápadem vytvořit speciální dezerty k hokejovému mistrovství světa přišly samotné Dolní Vítkovice. Už spolu pár let spolupracujeme a dodáváme jim své dorty a zákusky k různým příležitostem do kavárny na Bolt Tower,“ sdělila Novinkám ostravská cukrářka.

Dodala, že dali tedy ve firmě hlavy dohromady a vymysleli vlastní hokejové ostravské logo na dezerty. „Pak jsme vymysleli zákusky ve tvaru hokejového puku s logem a také speciální hokejový dort,“ ukazovala žena.

Foto: Denisa Doležalová, Novinky

Zuzana Stojanovská Řehová ukazuje hokejové zákusky ve tvaru puku.

Foto: Denisa Doležalová, Novinky

Dostat dezerty do kavárny na vrchol vyhlídkové věže vzniklé z vysoké pece není vůbec jednoduché. Jede se výtahy.

Foto: Denisa Doležalová, Novinky

Hokejové dezerty jsou k mání v kavárně na špičce ostravské vyhlídkové věže Bolt Tower vzniklé z vysoké pece.

Hokejové puky v ostravské cukrářské dílně vyrobili z vanilkového a čokoládového piškotu, který je pokapaný rumem. „Piškot je potřený i rybízovým džemem a uvnitř každého puku je nepečená čokoládová náplň. Každý puk je lehce pomazaný naším domácím máslovým vanilkovým krémem. To proto, aby se dal potáhnout pravým mandlovým marcipánem. Nahoře je pak to hokejové logo, které je také jedlé, také z marcipánu,“ líčila dále cukrářka.

V Bolt Café si lidé mohou kromě zákusků ve tvaru puku nyní dát i hokejový dort.„Jde o točený šlehačkový dortík s ovocem. I na něm je to naše hokejové logo. Dort je zajímavý i tím, že když si ho dáte na talířek, tak vypadá jako zebra, tedy je proužkovaný,“ popisovala Zuzana Stojanovská Řehová, která lásku k cukrařině zdědila od své maminky.

Foto: Denisa Doležalová, Novinky

Zuzana Stojanovská Řehová se svým manželem Angelem Stojanovskim ukazují hokejový dort.

Cukrařinu milovala i její máma

„Už od puberty jsem pracovala s mámou v cukrářské dílně. Byla také vyučená cukrářka. Já jsem se vyučila v Šilheřovicích na Opavsku. Máma vlastně v roce 1990 založila naši firmu, tedy Cukrářství Řehová, a to v mém rodném domě v ostravských Hošťálkovicích,“ vzpomínala tvůrkyně sladkostí.

V roce 1997 se pak firma přestěhovala na ostravské Fifejdy do nově zakoupeného domu a tam pokračují dodnes. „Jen jsme se v roce 2013 ještě po velké rekonstrukci objektu rozšířili o kulinářskou část s restaurací, kde kraluje můj manžel, který je profesionální šéfkuchař. A tak se společně podporujeme nejenom ve sladkém, ale i ve slaném. Nabízíme i speciality makedonské kuchyně, můj muž se totiž narodil v Makedonii,“ líčila.

Dorty visící ve vzduchu

Společně všichni nejraději tvoří svatební dorty. Jejich specialitou jsou dorty, které visí ve vzduchu. „Říká se jim dorty naopak. Ty opravdu děláme ze všeho nejraději, protože se u jejich výroby můžeme pořádně vyřádit,“ shrnula ostravská cukrářka.

Foto: Archiv Zuzany Stojanovské Řehové

Nejraději tvoří svatební dorty visící ve vzduchu.

Výběr článků

Načítám