Hlavní obsah

Čtyřnohý specialista dohlíží na bezpečnost ve skotské elektrárenské síti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Edinburgh

Skotská elektrárenská společnost „zaměstnala“ nového bezpečnostního specialistu. Nejedná se však o žádného vystudovaného inženýra či technika, ale o psa. Špringršpaněl Jac totiž dokáže odhalit závady až do hloubky dvou metrů, napsal server zpravodajské služby STV News.

Špringršpaněl Jac dohlíží na bezpečnost v elektrárenské síti ve Skotsku.Video: AP

 
Článek

Drobný psík Jac má stoprocentní úspěšnost při identifikaci ropných a uhlovodíkových plynů skrze zeminu a asfalt, což inženýrům ušetří kopání zbytečných děr. Poruchu dokáže označit na základě pár kapek oleje.

Foto: AP

Špringršpaněl Jac dohlíží na bezpečnost v elektrárenské síti ve Skotsku.

„Jac je špringršpaněl, jehož čich je tisíckrát účinnější než lidský, a dokáže přesně odhalit, kde mají kabely slabinu. Výhodou je, že je pak můžeme opravit skutečně dříve, než dojde k jejich poruše,“ prozradil Scott Mathieson, ředitel pro plánování a regulaci Scottish Power Energy Networks (SPEN).

Nasazení psa je pilotním projektem v řadě opatření, která společnost přijala v rámci příprav na zimní období. Podle Mathiesona má Jac pomoci tomu, aby „světla zůstala svítit“ po celou zimu.

Firma SPEN je zodpovědná za více než 100 tisíc kilometrů sítí a 30 tisíc rozvoden především ve Skotsku.

Uhynul krysí hrdina, který v Kambodži vyčenichal přes stovku nášlapných min

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám