Hlavní obsah

Čtvrtina lidí je stále v kontaktu se svým prvním kamarádem

– Londýn
Novinky, Jakub Kynčl

Velká Británie přinesla opět jednu zajímavou studii. Zjišťovali, kolik dospělých je stále v kontaktu se svým prvním velkým kamarádem z dětství. Ačkoli se studie vztahovala na Velkou Británii, výsledky by byly podobné zřejmě ve většině západních společností, kde jsou podobné modely populace a poměry obyvatel žijících ve městě a na vesnicích.

Foto: Profimedia.cz

Přátelství mnoha lidí se během života rozdělí. Ilustrační foto

Článek

Každý čtvrtý Brit tvrdí, že je ještě v kontaktu se svým prvním nejlepším kamarádem. V anketě odpovídalo 1050 dospělých z celé Velké Británie ve věku od 18 do 70 let. Dalším zajímavým výsledkem studie bylo i to, že průměrný účastník ankety má okolo sebe aktuálně pět lidí, které by označil jako blízké přátele.

"Faktorů, které ovlivňují pevnost prvního kamarádství, je hned několik. Lidé ve špičce pracovního života mezi 37. a 44. rokem života mívají přátel nejméně, podle našich výsledků průměrně o něco méně než čtyři.

Často rozhoduje, zda člověk žije ve městě či na vesnici. Ve vesnicích jsou přátelství po celý život běžnější. Lidé ve městech se navíc častěji stěhují a přijdou do kontaktu s větším množstvím lidí, což má často za výsledek opomíjení starých přátel. Výměna přátel je pak o něco běžnější u mužů," informovala Roxanne Amir-Mohammadiová ze společnosti Pom-Bear, která si studii zadala.

Anketa

Jste stále v kontaktu se svým prvním kamarádem z dětství?
Ano
59,9 %
Ne
40,1 %
Celkem hlasovalo 21608 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám