Hlavní obsah

Co se skrývá pod fontánou na pražském náměstí Jiřího z Poděbrad

Novinky, Kristýna Léblová, luh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Fontána Sjednocená Evropa na náměstí Jiřího z Poděbrad v Praze může být pro laiky jednou z mnoha tryskajících fontán českých náměstí, málokdo ale asi ví, že se pod ní skrývají rozsáhlé prostory. Fontáně z osmdesátých let hrozilo odstranění, nyní ji ale čeká velká revitalizace. Díky kameře Novinek můžete nahlédnout do podzemní.

Co se skrývá pod fontánou na Jiřího z PoděbradVideo: Novinky

 
Článek

„Kašna, která se jmenuje Sjednocená Evropa, tu stojí od roku 1980 a její osud byl poměrně pohnutý. Již před mnoha lety se hovořilo o tom, že by možná mohla být odstraněna, nicméně nyní počítáme s tím, že bude zachována a projde velkou revitalizací,“ sdělila Novinkám mluvčí Prahy 3 Michaela Luňáčková.

„Jsme přímo pod kašnou, zhruba dva metry v podzemí. Zde se nachází zázemí pro ovládání fontány, je tu nádrž s vodou, odkud se čerpá do jednotlivých trysek. Je v ní čerpadlo, které bylo před pár lety vyměněno,“ uvedl Novinkám technik František Rákosník.

Foto: Novinky

V podzemí fontány byly velké nánosy bahna a špíny. Vše bylo vyčištěno.

Prvním krokem pro zahájení revitalizace bylo vyčištění podzemních prostor, které byly zanesené zapáchajícím bahnem a nánosy špíny. „Čerpadlo prošlo repasí a zkoumáme, zdali by nešlo opravit osvětlení,“ dodala mluvčí s tím, že díky vyčištění kašny a jejích trysek voda nezapáchá a má správný průtok.

Žulová fontána Sjednocená Evropa je dílem sochaře Petra Šedivého, byla vytvořena v rámci výstavby stanice metra Jiřího z Poděbrad v roce 1980. Je kruhového půdorysu, plochého tvaru rozděleného na dvě půlky a její důležitou součástí je vodní plocha pod fontánou s širokým přepadem na nižší úroveň. Gejzír vody vytváří pětice svisle orientovaných trysek umístěných v mezeře uprostřed sochy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám