Hlavní obsah

Čínské děti si vyrobily metrové klobouky. Mají jim pomoct s odstupem

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Číně se snaží po rozsáhlé epidemii koronaviru vrátit do normálu. Neobejde se to ovšem bez jistých pravidel, třeba dodržování bezpečného odstupu. Malým dětem z města Chang-čou na východu země s tím mají pomoct speciální metr široké klobouky.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Děti v Číně nosí do školy klobouky s metrovými rameny, aby se k sobě nepřibližovalyVideo: Reuters

 
Článek

Pokrývky hlavy zavedla jedna ze základních škol. Nechala se při tom inspirovat klobouky, které nosili vysocí úředníci za vlády dynastie Sung mezi lety 960 a 1279. Žáci si vyrobili vlastní verze, které mají například křídla. Ta musejí být minimálně metr dlouhá, aby jim pomáhala hlídat si odstup od dalších spolužáků, píše server South China Morning Post.

Podle legendy nařídil první císař dynastie Sung svým ministrům nosit široké klobouky, aby nemohli během projednávání zákonů tlachat, vysvětlil historik z hongkongské univerzity Tsui Lik-hang. Jde ale o verzi příběhu, která se objevila mnohem později. „Císaři dynastie Sung byli rovněž vyobrazováni s tímto druhem pokrývek hlavy,“ doplnil.

Podle dalšího z odborníků z univerzity Iana Lam Čchung-buna jsou klobouky skvělým prostředkem, jak dětem vysvětlit princip sociálního odstupu. Takový pojem pro ně může být obvykle náročný na pochopení. „Jelikož klobouky vidí a cítí, tak v momentě, kdy se dotknou křídly, možná lépe pochopí, co se od nich očekává a budou si udržovat fyzickou vzdálenost,“ řekl Čchung-bun.

Reklama

Výběr článků

Načítám