Hlavní obsah

Číňanka desítky let krvácela z nosu, rostl jí tam zub

Novinky, tcs

Sedmapadesátiletá Číňanka zažila v nemocnici šok, když lékaři zjistili, co jí způsobuje bolesti, dušnost a krvácení z nosu. Doktoři nejprve předpokládali, že ženě v nose uvázl cizí předmět, nakonec se však ukázalo, že jde o perfektně vyrostlý zub. Jen na špatném místě.

Foto: Profimedia.cz

Číňanku Sia léta trápily bolesti nosní dutiny.

Článek

Dlouhá léta sužovaly ženu, kterou čínská média představují pouze pod jejím příjmením Sia, bolesti hlavy a dušnost. Velice často také Sia silně krvácela z nosní dutiny. Většina doktorů ženě sdělila, že se jedná o chronický silný případ rýmy a dál se zdravotním stavem pacientky nezabývala.

Teprve specialisté z nemocnice v Čchang-ša v provincii Čhu-nan dokázali odhalit původ všech ženiných problémů. „CT ukazovalo na tmavý stín v její pravé nosní dutině,“ uvedl otorinolaryngolog Čou Ťien-pcho. „Nejprve jsme si mysleli, že jde o nějaký cizí předmět, například kámen,“ dodal.

Foto: Profimedia.cz

Objekt v nosní dutině považovali lékaři nejprve za kámen.

Další a detailnější skeny nicméně ukázaly, že to, co se jevilo jako kámen, je ve skutečnosti plně vyrostlý zub s kořenem, krčkem a korunkou. Sia trpěla takzvanou hyperodoncií, tedy nadpočetnými zuby. Následná operace proběhla bez komplikací a žena uvedla, že po letech zažila obrovskou úlevu.

Foto: Profimedia.cz

Plně vzrostlý zub v nosní dutině

Případy, kdy zub vyroste v nosní dutině, jsou ale poměrně vzácné, v celé Číně jich podobných evidují pouze dvacet. Zub v nose však podobně potrápil před třemi roky dvaadvacetiletého Saúda. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám