Hlavní obsah

Číňané vydají CD se zvuky sportovců

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PEKING

Pořadatelé olympijských her v Pekingu pro fanoušky nachystali další bizarní překvapení. Na hudebním CD si budou moci poslechnout, jaké zvuky při běhu vydává například překážkář Liou Siang či basketbalista Jao Ming.

Článek

Netradiční skladby složené ze zvuků čínských sportovců chystá pro hry skladatel Tchan Tun, který se například postaral o soundtrack k oscarovému filmu Tygr a drak.

"Použiji zvuky vody zčeřené skokankou Kuo Ťing-ťing, zvuky driblingu basketbalisty Jao Minga a běhu Liou Sianga," citovala Tchan Tuna agentura Reuters. "Sportovci nejsou jen sportovci, ale také umělci. V jejich pohybech slyším tempo a rytmus. Jsou to přírodní hudební nástroje, které ztělesňují vášeň ke sportu," uvedl padesátiletý skladatel, který kromě netradičního alba má na starost také hudbu pro zahajovací a medailové ceremoniály.

ve svých dílech nebude používat "přírodních" zvuků poprvé. Jeho oblíbeným "hudebním nástrojem" je voda řeky Liou-jang nedaleko jeho rodného Chu-nanu. "Lidé, kteří perou prádlo v řece a proud nikdy se nezastavující se vody, jsou ty nejlepší nástroje," prohlásil.

Reklama

Související témata:

Související články

Čínskému batoleti rostla na plících tráva

Čínští chirurgové operovali desetiměsíční holčičku s plicní chorobou a objevili jí v dýchací soustavě rostoucí trávu. O bizarním případu informoval čínský...

Výběr článků

Načítám