Hlavní obsah

Číňan žije už 14 let na letišti. Rodina mu prý doma zakazuje pít alkohol a kouřit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na mezinárodní letiště v Pekingu se Wej Ťien-kuo přestěhoval v roce 2008 a žije tam dodnes. Podle svých slov tam má mnohem větší svobodu než doma, kde mu rodina zakazuje pít alkohol a kouřit, píše deník Daily Mail.

Foto: Claro Cortes IV, Reuters

Lidé v odletové hale pekingského letiště.

Článek

„Nemůžu se vrátit domů, protože tam nemám žádnou svobodu. Rodina mi řekla, že pokud chci zůstat, musím skončit s pitím a kouřením,“ vysvětlil Wej v roce 2018 serveru China Daily důvody, proč se odstěhoval na letiště.

„Pokud bych tak neučinil, musel bych členům rodiny odevzdat veškerou finanční podporu, kterou dostávám od státu – 1000 jüanů (asi 3500 korun). Z čeho bych pak ale platil cigarety a alkohol?” svěřil se Číňan.

Wej opustil rodinu v roce 2008. Nejprve našel útočiště na vlakovém nádraží, odkud se následně přesunul na letiště, které je od jeho domu vzdálené zhruba 20 kilometrů, a dosud se nevrátil.

Podle pracovníků letiště, kteří ho pochopitelně za dlouhá léta, které zde strávil, znají, je Wej neškodný, avšak hlasitý opilec. Cestující na letišti prý ale nijak neobtěžuje.

Daily Mail připomíná, že Wej není jediným člověkem, který dlouhodobě žije nebo žil na letišti. Asi nejznámějším ze všech byl iránský uprchlík Mehran Karimi Nasseri, který žil v odletové hale Terminálu One na letišti Charlese de Gaulla v Paříži od roku 1988 do roku 2006.

Jeho příběhem byl inspirován i americký film Terminál s Tomem Hanksem v hlavní roli. Na rozdíl od Weje však Nasseri neměl na vybranou. Na letišti byl velkou část jeho pobytu uvězněn kvůli byrokracii.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám