Hlavní obsah

Čína cenzuruje pánské náušnice, jsou prý proti socialistickým hodnotám

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čínská cenzura má v posledních měsících nový cíl – pánské náušnice. S rozmazanými ušními lalůčky se objevilo na televizních obrazovkách i sociálních sítích hned několik čínských popových zpěváků, povšiml si americký deník The New York Times. Podle něj se čínská komunistická strana snaží ovládat životy Číňanů do nejmenších detailů.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Obětí čínských cenzorů se kromě náušnic nedávno stali například fotbalisté, kteří musí svá tetování skrývat i během utkání pod dlouhými rukávy. Zakrývat své výstřihy musely letos pod pohrůžkou pokuty i účastnice největšího asijského zábavního expa, na němž se ženy obvykle chlubí odvážnými kostýmy oblíbených komiksových či filmových postav.

Podle The New York Times v Číně sílí snahy komunistické strany zakořenit „základní socialistické hodnoty“ - mimo jiné patriotismus, harmonii a zdvořilost. Peking tak stále častěji odstraňuje mediální obsah, který oslavuje peníze, hédonismus či individualismus.

Některé materiály na tato témata přitom byly ještě před několika lety dostupné. Před dvěma lety začaly čínské televizní stanice rozmazávat záznamy, na nichž se objevilo tetování. Šmouhami se zakrývá i krev a těla v detektivkách.

Loni si vzala cenzura na paškál pánské ohony, které byly módním trendem. Úřady přitom nedávají zábavnímu průmyslu na vybranou. Loni zablokovaly více než 6000 webových stránek a přes dva miliony on-linových účtů a skupin na sociálních sítích.

Reklama

Výběr článků

Načítám