Hlavní obsah

Chytré vlaštovky se naučily ovládat dveře na čidlo

Novinky, vps

V kampusu kanadské University of Victoria loni v listopadu přestavěli část podzemního parkoviště na úložiště pro kola, a protože tam léta hnízdily vlaštovky, nainstalovali tam dveře otevírané na čidlo, aby se tam ptáci nedostali. Plán ale selhal, chytří opeřenci se totiž naučili čidlo ovládat a otevřít si tím dveře, napsal kanadský zpravodajský server CBC.

BEZ KOMENTÁŘE: Vlaštovky se naučily otevírat dveře na čidlo

 
Článek

Kuriózního jevu si všiml Grant Hughes, který na univerzitě pracuje, a počínání ptáků natočil. Vlaštovky odhalil, když jednou během května ukládal své kolo. Slyšel, jak někdo otevřel dveře, ale když se otočil, nikoho neviděl.

O pár minut později se dveře otevřely znova, ale opět v místnosti nikdo nebyl. V tu chvíli si uvědomil, že dveře otevírají a zavírají vlaštovky tím, že krouží před pohybovým čidlem umístěným nad dveřmi. Jakmile se dveře otevřely, ptáci proletěli ven nebo zpět dovnitř.

Univerzita se tak asi deseti hnízd vlaštovek navzdory zavedeným opatřením nezbavila a bude se s nimi potýkat i nadále.

Server Business Insider uvedl, že se nejedná o první zaznamenaný případ, kdy se vlaštovky naučily ovládat automatické dveře. Jeden pár těchto ptáků léta hnízdil ve skladu dřeva společnosti Home Depot v Minnesotě a taktéž musel překonávat dveře ovládané čidlem.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám