Hlavní obsah

Chtěli slyšet názor na byrokracii, teď se topí v nepříjemných emailech

Novinky, ČTK, nčs

Boj proti byrokracii, to je jedno z hlavních hesel nového japonského premiéra. V zemi vycházejícího slunce dokonce zřídili platformu, kde si lidé mohli na byrokracii postěžovat. Přetížeý systém ale po devíti hodinách museli vypnout.

Foto: Profimedia.cz

Japonský ministr pro reformu státní správy Taró Kóno

Článek

„Dostali přes 3000 e-mailů, které teď musíme přečíst,” uvedl na twitteru čerstvě jmenovaný ministr pro reformu státní správy Taró Kóno. Nového ministra zájem o systém, která byl spuštěn ve čtvrtek, zaskočil. „Dostali jsme o mnoho více podnětů, než jsme čekali,” přiznal ministr.

Lidí starších 100 let je v Japonsku už přes 80 tisíc

Koktejl

Nový japonský premiér Jošihide Suga označil správní reformu a zkrocení přebujelé byrokracie za prioritu svého kabinetu. Podobný cíl ovšem měly i předchozí vlády premiéra Šinzóa Abeho, ve kterých Taró Kóno zastával posty ministra zahraničí (2017-2019) a ministra obrany (2019-2020).

Zbytečné papírování a úřední šikana jsou známými problémy veřejné správy v Japonsku, uvádí agentura AFP. Japonská státní správa má překvapivě ve srovnání s dalšími rozvinutými zeměmi jasné zpoždění v používání digitálních technologií.

Reklama

Výběr článků

Načítám