Hlavní obsah

Chobotnice se zamaskovala jako její úhlavní nepřítel

Novinky, mšv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dokážou měnit barvu a ke zmatení nepřítele vypouštět inkoust. Menší druh chobotnice známý jako chobotnice maskovaná se - jak název napovídá - umí kamuflovat tak, aby vypadala jako její přirozený nepřítel. Tím je například velmi jedovatá dravá ryba perutýn.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Chobotnice se zamaskovala jako perutýnVideo: AP

 
Článek

Skupinka potápěčů zachytila při průzkumu hlubin právě jednu chobotnici maskovanou při proměně. Záběry zobrazují živočicha, jak roztahuje chapadla a mění barvu, aby napodobil vzhled jedovaté ryby.

„Tento druh chobotnice byl objeven v roce 1998 a dokáže imitovat vzhled jiných mořských tvorů, aby se ochránil,“ napsal jeden z filmařů. Na konci videa tak lze vidět chobotnici s široce roztaženými chapadly, která napodobují jedové trny perutýna.

Foto: Profimedia.cz

Perutýn ohnivý je jedním z úhlavních nepřátel chobotnic.

Chobotnice maskovaná je podle National Geographic živočichem s nejdokonalejšími mimikry, dokáže měnit tvar i barvu téměř bez omezení. Je prý navíc vysoce inteligentní. Dokáže napodobit hady, kraby, medúzy nebo i sasanky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám