Hlavní obsah

Chlapci prolétl hlavou metr dlouhý šíp z harpuny, s lékaři komunikoval

Novinky, Markéta Klánská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Miami

Rybaření patří obvykle ke klidným činnostem, šestnáctiletý Američan při něm ale málem přišel o život, když mu nešťastnou náhodou hlavou prolétl dlouhý šíp z harpuny. Měl ovšem štěstí v neštěstí a děsivou nehodu přežil, hrot totiž jako zázrakem nezasáhl žádné životně důležité struktury mozku.

Mladíkovi nešťastnou náhodou prolétl celou lebkou šíp z harpunyVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

Když Yasser Lopez lovil ryby v jezeře nedaleko svého domova v okrese Miami-Dade na Floridě, rozhodně netušil, co bude následovat. Při nakládání harpuny na loď jeho 15letý kamarád omylem stiskl spoušť a směrem k Yasserovi vyslal šíp.

Smrtonosný hrot proletěl Lopezovou lebkou těsně nad pravým okem a lehce vykoukl na druhé straně hlavy. Lopez ztratil vědomí a probral se až na traumatologickém oddělení nemocnice, kam ho krátce po nehodě dopravila helikoptéra. Se šípem v hlavě byl schopen s lékaři komunikovat, což jim dodalo naději, že by mohl i přes vážnost situace přežít.

„Je to pozoruhodné zranění. Něco takového nevidíte každý den, aby se pacient probudil a mluvil s metr dlouhým šípem v hlavě,“ uvedl v pondělí na tiskové konferenci George Garcia, člen chirurgického týmu, který Lopeze operoval.

Aby si mladík nepřivodil další zranění, lékaři ho pomocí léků uklidnili. Než pak provedli rentgenové vyšetření, šíp museli o 45 centimetrů zkrátit. Nakonec následovala tříhodinová operace, při které chirurgové Lopezovi šíp z hlavy odstranili.

„Nejdůležitější v takové chvíli je odolat pokušení tu věc jednoduše vytáhnout. Je zázrak, že šíp minul všechny hlavní cévy v mozku,“ uvedl pro televizi NBC 6 neurochirurg Ross Bullock, další člen týmu.

Dlouhé zotavování

Šestnáctiletý pacient se už probral a začal komunikovat, na nehodu si ale vůbec nevzpomíná. Ačkoli je jeho stav stále vážný, pacient je stabilizovaný a mohl opustit jednotku intenzivní péče. Podle agentury Reuters už začal s rehabilitací.

„Neuvěřitelné je to, že je mladík už nyní schopen trochu mluvit,“ dodal Bullock s neskrývaným překvapením nad tím, jak se Lopez zotavuje.

Mladý Američan ale stále ještě nemá vyhráno. V lékařské péči zůstane ještě několik dalších měsíců, dokud lékaři nezmapují veškeré následky jeho zranění.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám