Hlavní obsah

Chipsy oslavily stopadesátiny

Novinky, Korzo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Ví se to prý na chlup přesně. Před sto padesáti lety, 24. srpna 1853, si hodovníci v Saratoga Springs v americkém státě New York poprvé pochutnali na chipsech, které později dobyly celý svět. Přitom se zřejmě zrodily nedopatřením.

Foto: Iveta Čermáková

Výstava hraček v Domově Modrý kámen v Mnichově Hradišti.

Článek

Devatenáctiletého indiánského pomocného kuchaře George Cruma popudilo, že mu hostitel, jímž nebyl nikdo jiný než v té době nejbohatší Američan Cornelius Vanderbilt, dvakrát vrátil přílohu, protože neodpovídala jeho představě o správně připravených pomfritech. Rozhodl se proto, že brambory nakrájí na tenké plátky a usmaží v rozpáleném oleji. Labužníci si olizovali všechny prsty.

Vítěznému tažení chipsů světem už nestálo nic v cestě. Podlehli jim především Britové, kteří jich jen v loňském roce zkonzumovali na 213 tisíc tun a stali se tak jejich nejhorlivějšími pojídači. Oblíbili si je zejména s octovou příchutí. Specifické libůstky však projevují i obyvatelé dalších zemí. Němci a Rakušané si potrpí na sůl, popřípadě papriku a chilli, Dánům zachutnaly s kmínem a cibulí, Maďaři zase horují pro sýr.

Pojídačům chipsů hrozí impotence

Všichni však čelí jejich konzumací témuž nebezpečí, a to je obezita a četnější výskyt nádorových onemocnění, jež má na svědomí acrylamid, který se uvolňuje při pečení a grilování. Muži jsou na tom ale o poznání hůř. Jim hrozí navíc také impotence a sterilita. A v dnešní době to už přestává být legrace. Neplodnost, jíž trpí stále větší procento populace, může mít v dohledné budoucnosti značně neblahé následky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám