Hlavní obsah

Cestování časem je již za humny

Právo, bh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOSKVA

Dlouholetý sen hollywoodských filmařů a spisovatelů sci-fi o cestování v čase by se mohl brzy vyplnit. Tvrdí to alespoň uznávaný ruský vědec Igor Novikov, ředitel Centra pro teoretickou astrofyziku v Kodani.

Foto: Josef Zajíc

Dům knihy, Ostrava 30.10.2013. Tři autoři Nebezpečného světa kalorií : Leoš Středa, Kateřina Cajthamlová, Rajko Doleček tesně před zahájením besedy.

Článek

"Stroj pro cestování časem ve skutečnosti nijak neodporuje zákonům fyziky a logiky, takže myslím, že bude brzy sestrojen," dodává Novikov. "Není to žádná fantasmagorie, ale seriózní vědecká práce opřená o matematické vzorečky," obhajuje svá tvrzení.

Film se možná promění ve skutečnost

Cestování v čase nebude podle Novikova jen zábavou pro zbohatlíky, ale i velkým poučením pro vědce. Nicméně nijak nevylučuje ani to, že by se cest do budoucnosti mohli chytit nejrůznější podvodníci. Zápletka amerického filmu Zpátky do budoucnosti, kde si jeden z padouchů opatří v budoucnosti výsledky ligových zápasů a po návratu do současnosti pak vyždímá peníze ze sázkových kanceláří, je podle Novikova veskrze uskutečnitelná.

Novikov není přitom žádný ztřeštěný profesor, ale jedna z nejuznávanějších kapacit teoretické fyziky. Zasloužil se o popis černých děr na základě teorie relativity

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám