Hlavní obsah

Čeští vědci našli v Antarktidě neznámý druh sinic

Zvláštní typ sinic, které vytvářejí uskupení připomínají černé hlávky salátu, nalezl v uplynulých dnech při terénním výzkumu nedaleko české vědecké polární Mendelovy stanice v Antarktidě biolog Jiří Komárek. Rostliny jsou zvláštním morfotypem sinic ze skupiny Nostoc commune, který nebyl dosud popsán, informoval vedoucí expedice pobývající na stanici Miloš Barták.

Článek

Komárek se dlouhodobě věnuje výzkumu různých druhů sinic a jejich ekologii. Na letošní expedici se zaměřuje právě na tyto rostliny, hlavně pak na sinice rodu Nostoc. Zvláštní typ sinic našel v okolí potoka v oblasti nazvané Halozetes Valley na severovýchodě Ostrova Jamese Rosse, kde je česká základna umístěna.

Sinice vytvářejí dva až osm centimetrů velké útvary připomínající černé hlávky salátu. Tím se liší od většiny sinic skupiny Nostoc commune.

Tento zvláštní typ bude patrně vykazovat i genetickou odlišnost od ostatních sinic tohoto rodu. To ale bude Komárek s určitostí vědět až po laboratorních testech, které provede po návratu expedice do České republiky.

Čeští vědci zkoumají v Antarktidě kromě změny klimatu zejména takzvané antarktické oázy. Jsou to oblasti, v nichž po ústupu ledovce vzniká život v podobě jednoduchých rostlin, tedy sinic, řas, mechů a lišejníků.

Reklama

Výběr článků

Načítám