Hlavní obsah

Český fotograf si pohrál s časem a vytvořil jedinečné záběry své vlasti

Novinky, Markéta Klánská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kadaň

Čechy krásné, Čechy mé, to si může zpívat každý obyvatel České republiky při pohledu na unikátní video, které metodou timelapse pořídil 44letý Roman Němec. Tento majitel reklamní agentury, pro kterého je fotografování koníčkem, v létě téměř denně vyrážel do Krušných hor a mapoval ideální místa pro snímání. Výsledkem jeho vytrvalé práce je časosběrné video s nenapodobitelným kouzlem, které pojmenoval „My Country, My Time“, tedy „Má země, můj čas“.

BEZ KOMENTÁŘE: Zkrácená verze unikátního časosběrného videa z Krušných horVideo: Roman Němec

 
Článek

Jak Roman Němec uvedl, původně chtěl snímat přírodu v Yosemitském národním parku v Kalifornii. Pak ale zjistil, že je dobré zobrazovanou krajinu výborně znát, takže se tedy rozhodl pro svou rodnou zemi. Vybaven kvalitním fotoaparátem, stativy a takzvanou automatickou jízdou pro časosběr zažíval několik týdnů v okruhu do 35 kilometrů od domova hotová dobrodružství.

Metodu, pro kterou sám používá původní slovo timelapse a nikoli překlad časosběr, protože je podle jeho slov výstižnější, se totiž učil hlavně z vlastních zkušeností, o které se podělil také na svém blogu.

„Nic není zadarmo, je to lov. Není to jen o focení, ale také o znalosti terénu, správném načasování a hlavně o pořádné dávce štěstí,“ uvedl 44letý fotograf.

Nevyzpytatelná příroda

Hlavním klíčem k úspěchu je totiž příroda, která je ovšem nevyzpytatelná. Snímání může předčasně ukončit déšť nebo silný vítr, který hýbe vybavením, stejně jako krásné počasí, kdy je nebe bez mráčku a výsledné video tak vyzní nezajímavě. Další hrozbou je, že snímaný jev (například mračna nebo měsíc v úplňku) „uteče“ ze záběru, nebo naopak před objektiv někdo nebo něco vběhne, popřípadě vjede nebo vletí.

Někdy po dlouhých hodinách čekání a následných postprodukčních pracích nelze použít nic nebo jen zlomek záznamů, jako se to českému fotografovi stalo například při snímání meteorického roje Perseidy v sobotu 11. srpna. Ačkoli z této jasné noci použil pouze pět vteřin, pohled na meteory na nebi je sladkou tečkou na konci celého jeho projektu, jehož nezkrácenou verzi lze najít na blogu romannemec.cz.

BEZ KOMENTÁŘE: Časosběr z IslanduVideo: vimeo.com

„Můj timelapsový debut ‚My Country, My Time‘ je od pátku (7. srpna) on-air. Sluší se poděkovat všem, kteří jej sdíleli a komentovali. První ohlasy jsou veskrze pozitivní, což, nebudu zastírat, mi dělá velmi dobře,“ přiznal hrdě Čech Roman Němec.

Jak autor dále uvedl, v tuzemsku bylo video označováno přinejmenším za velmi povedené dílo, v zahraničí se pak lidé často podivovali nad tím, jak krásný je ten „náš kraj“. Pochvalně se o videu vyjádřili také uznávaní američtí fotografové specializující se na metodu timelapse jako třeba Simon Christen nebo John Eklund.

Cesta po Islandu

Metodě, kdy se jednotlivé snímky řazením za sebe rozhýbou, se věnuje například i Doug Urquhart z Atlanty v Georgii. Tímto způsobem zobrazil krajinu Islandu, kam jel s manželkou Karen na dovolenou v rámci oslav společného výročí. A mezi zkušené fotografy v této oblasti patří také americký lékař Henry Jun Wah Lee. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám