Hlavní obsah

Centrem Plzně pochodovaly dvacetimetrové obří loutky

Plzeň

Obří loutky velké až dvacet metrů se v pátek procházely centrem Plzně. Španělská divadelní skupina Carros de Foc tam totiž zahájila speciální show, která odstartovala festival loutkového divadla Skupova Plzeň. Chodící a mluvící marionety sledovaly tisíce lidí.

BEZ KOMENTÁŘE: Plzeň ovládly velké loutky španělského divadelního souboru Carros de FocVideo: Jan Švábek, Právo

 
Článek

Osm loutek bude v Plzni do neděle 30. srpna, sdělila Jindřiška Eliášková z pivovaru, odkud pět z osmi loutek v pátek vycházelo.

Foto: Pavel Němeček, ČTK

Průvodem obřích loutek španělské divadelní skupiny Carros De Foc začal mezinárodní festival profesionálního loutkového a alternativního divadla Skupova Plzeň.

Průvod vedli tři andělé. První loutkou byla vlčice Chrtka, která na svém hřbetu uveze až osm lidí, následovali žíznivý velbloud Kamil, rytíř Emil, což je nejstarší velká loutka souboru, která se podobá člověku a váží půl tuny.

Foto: Pavel Němeček, ČTK

Orlice Přemysla, která váží tři čtvrtě tuny, má rozpětí křídel až 9,5 metru, dokáže létat pomocí vysokého jeřábu a unese akrobata na šále nebo jezdce na svém hřbetě.

Unikátní je loutka kouzelného koně, na rozdíl od ostatních nemá vlastní motor, takže 1200 kilogramů živé váhy pohání lidé. Jeho výška se pohybuje od čtyř do šesti metrů, pokud se postaví na zadní. V závěru průvodu šel 21metrový drak, nejdelší loutka. Na náměstí se na pivovarském sudu uhnízdila orlice Přemysla.

Foto: Pavel Němeček, ČTK

„Obří loutky jsou nepřehlédnutelnou ukázkou lidského důvtipu a krásného řemesla a právě tím se propojují s tradičními plzeňskými symboly, tedy s tradicí pivovarskou i se slavnou tradicí loutkářskou (Josef Skupa a Jiří Trnka)," řekla Eliášková.

Foto: Pavel Němeček, ČTK

Festival loutkového divadla Skupova Plzeň potrvá do 6. září, představení jsou zdarma.

Foto: Pavel Němeček, ČTK

„Díky pozvání od Evropského hlavního města kultury jsme v Česku poprvé. Atmosféra města je magická, staré budovy nás fascinují, cítíme zde fantazii. Ve vzduchu doslova létá umění! Z industriálního místa vzniká umělecký a kreativní prostor, což se nám líbí,” řekl ředitel souboru Carros de Foc.

Foto: Pavel Němeček, ČTK

Světově unikátní divadelní soubor z Alicante pracuje přes 20 let s obřími loutkami a vytváří většinou průvodová představení. Více než rok pracoval v Číně, velké úspěchy slavil v Latinské Americe, v Dubaji, Kataru, Maroku a řadě měst Evropy.

Foto: Pavel Němeček, ČTK

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám