Hlavní obsah

Celoživotní úspory mu sežrali termiti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O celoživotní úspory připravili indického obchodníka Dvariku Prasáda termiti. Zamořili totiž banku a dostali se i do bezpečnostní schránky, v níž měl Ind bankovky a cenné papíry uloženy. Informoval o tom server BBC.

Článek

Stalo se to ve středisku indického svazového státu Bihár. Vedení státní banky v Patně sice vydalo upozornění, že má instituce určité problémy s hmyzem, avšak obchodník nereagoval dostatečně rychle a nechal celou věc bez povšimnutí několik měsíců.

Teď je "zničený a neví, co dělat, protože ve schránce byly veškeré peníze, které si spořil na stáří". V bankovkách to bylo 450 000 rupií (175 000 korun) a v cenných papírech asi polovina této částky. Byly tam rovněž zlaté a stříbrné šperky.

Prasád prý nežije ve zrovna ideálních rodinných poměrech, takže se v září roku 2005 rozhodl uložit cennosti z dosahu manželky a dětí do bezpečí banky.

Když koncem letošního ledna skříňku otevřel, našel v ní především hodně prachu po všekazech, zbytky bankovek a proděravěné cenné papíry. Termiti prý neušetřili ani šperky, které pozbyly lesku. "Napsal jsem vedení indické centrální banky a místním odbočkám rezervní banky, ale ještě po dvou měsících na odpověď stále čekám," řekl poškozený.

Banka v Patně se hájí tím, že o problémech s termity informovala klienty loni v květnu, kdy umístila na vývěsku oznámení. Doporučila v něm zákazníkům, aby si z bezpečnostních schránek vyzvedli bankovky a dokumenty. Celá budova byla také vystříkána pesticidy.

Majitelé "sežraného" bohatství prý nemohou banku z ničeho obviňovat, protože zámky jejich bezpečnostních schránek nebyly porušeny. "Banka nenese odpovědnost za obsah skříněk, pokud nejsou porušeny jejich zámky," řekl manažer ústavu. Stížnost pana Prasáda prý byla postoupena nadřízeným institucím, ale banka je přesvědčena o tom, že zákazník nemá právo vymáhat odškodnění.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám