Hlavní obsah

Celá zeměkoule volí nových sedm divů světa

Novinky, jky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

CURYCH

Rok 2007 bude výjimečný tím, že bude oficiálně vyhlášeno novodobých sedm divů světa. Ty, které jsou dnes stále ještě známé již vyjma pyramid v Gíze nestojí, a tak bude celý svět volit v jednom z prvních celosvětových fór svých nových sedm divů světa. Hlasovat můžou samozřejmě i občané České republiky. Nových sedm divů světa bude vyhlášeno 7. července 2007.

Článek

V anketě, které se zúčastní milióny lidí po celém světě, mohou hlasovat i nezletilí. Stačí se pouze registrovat. Volit se dá i telefonicky, online možnost hlasování je však pro české občany o mnoho jednodušší. Zatím hlasovalo necelých 24 miliónů lidí.

Do slavnostního vyhlášení, které proběhne 7. července v portugalském Lisabonu, zbývá půl roku. Na výběr máte v hlasování z jedenadvaceti staveb, které se dostaly do užšího výběru.

Pokud si myslíte, že nejkrásnější jsou staré historické stavby, možná vás může zajímat, že řecká Akropole se zatím do nejlepší sedmičky nevměstnala. Příznivci moderních staveb možná budou chtít pomoci Eiffelově věži či budově Sydney Opera House, které v Top 7 taktéž nejsou. Fandy tajemných a mysteriózních monumentů možná rozlítí fakt, že khmerský chrámový komplex na území Kambodže Angkor Wat zatím na sedmičku také nemá.

Účastnit se celosvětové ankety můžete i vy. Stačí se zaregistrovat na adrese www.new7wonders.com a poté už pouze odeslat svůj hlas.

Anketa

Jaká je dle vás nejúžasnější stavba na světě?
Pyramidy v Gíze
23,3 %
Eiffelova věž
2,9 %
Opera House v Sydney
2 %
Akropole v Athénách
1,3 %
Alhambra
7,5 %
Angkor
2 %
Pyramida Chichén Itzá v Mexiku
1,1 %
Kristova socha v Riu
2,2 %
Koloseum v Římě
1,5 %
Sochy na Velikonočním ostrově
1,9 %
Velká Čínská zeď
12,1 %
Hagia Sophia
1 %
Chrám Kiyomizu v Japonsku
0,6 %
Kreml a Rudé náměstí
0,8 %
Machu Picchu
2,8 %
Zámek Neuschwanstein
23,3 %
Zbytky města Petra v Jordánsku
1,8 %
Socha svobody
0,6 %
Stonehenge
5,3 %
Taj Mahal
3,6 %
Timbuktu
2,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 62558 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám