Hlavní obsah

Carská svatba v Rusku, mezi hosty byli členové evropských královských rodin

Petrohrad

V petrohradském chrámu svatého Izáka si v pátek člen bývalé ruské carské rodiny Georgij Romanov vzal za ženu Rebeccu Bettariniovou, dceru italského diplomata. Jde o první svatbu člena rodu Romanovců na ruské půdě od doby, kdy před více než stoletím skončila carská éra, napsala agentura Reuters. Na obřad bylo pozváno 1500 hostů včetně členů evropských královských rodin, informoval petrohradský server Fontanka.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Petrohradu se ženil potomek caraVideo: Reuters

 
Článek

Devětatřicetiletou Bettariniovou v bílých šatech a se závojem s dlouhou vlečkou dovedl k oltáři její otec. Nevěsta minulý rok konvertovala k ruské pravoslavné církvi a jméno si změnila na Victoria Romanovna Romanovová.

Na obřadu nechyběli ani ženichovi rodiče František Vilém Pruský, pravnuk posledního německého císaře, a Marija Romanovová, vnučka velkoknížete Kirilla Vladimiroviče, který v roce 1917 uprchl během bolševické revoluce z Ruska a v roce 1924 se prohlásil za imperátora vší Rusi ve vyhnanství.

Z chrámu se novomanželé vydali na soukromou oslavu do petrohradské Petropavlovské pevnosti. Předtím ještě pózovali před vchodem do chrámu. Mnozí hosté čekali na jeden z klíčových rituálů svatebních oslav, kdy nevěsta hází kyticí, leč marně. Nevěsta totiž odjela i se svým pugétem bílých orchidejí.

Foto: Reuters

V Petrohradu se ženil potomek cara

Závoj se zlatým erbem

Nevěstiny šaty podle dřívější zprávy Fontanky ušila libanonská návrhářka Rím Akraová, která v minulosti oblékla například zpěvačky Beyoncé, Madonnu, první americké dámy Melanii Trumpovou a Jill Bidenovou nebo herečku Kristen Stewartovou. Šaty pro dnešní obřad byly vyhotoveny z italského hedvábí a nevěstu zdobil sedmimetrový závoj s ruční výšivkou a zlatým erbem.

Ženichův pradědeček, velkokníže Kirill Vladimirovič, vnuk cara Alexandra II., uprchl v roce 1917 nejprve do Finska, než přesídlil i s rodinou do západní Evropy. Ženich, čtyřicetiletý Georgij Romanov, Rusko navštívil poprvé v roce 1992. V roce 2019 se pak přestěhoval do Moskvy, kde pracuje na několika charitativních projektech.

Dynastie Romanovců vládla v Rusku přes 300 let, než car Mikuláš II. začátkem roku 1917 abdikoval a Rusko pak nastoupilo cestu revoluce, občanské války a 70 let komunistické éry. Mikuláš II. byl v roce 1918 i s celou svojí nejbližší rodinou zavražděn bolševiky v Jekatěrinburgu na Urale.

Reklama

Výběr článků

Načítám