Hlavní obsah

Bush zaskočil novináře svým dvojníkem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Americký prezident George Bush chtěl překvapit všechny novináře a tradiční večeři s asociací žurnalistů pojmul ve velmi odlehčeném stylu. Pozval na ní dokonce i svého dvojníka Stevena Bridgese a známého komika Stephena Colberta.

Článek

Vlastním dvojníkem překvapil v sobotu americký prezident George Bush novináře při společné večeři. Na akci, která bývá označována za vstřícné a úsměvné gesto prezidenta vůči médiím, byl letos pozván i komik Stephen Colbert, který nevynechal ani vtipy na adresu Bushovy irácké politiky.

"Dámy a pánové, cítím se čiloučký, protože jsem přežil personální zemětřesení v Bílém domě," řekl na úvod skutečný prezident v narážce na nedávné rezignace svých nejbližších spolupracovníků včetně mluvčího Scotta McClellana.

Poté si rozdělil role s dvojníkem, představovaným Stevem Bridgesem, a společně sehráli freudovské scény. Zatímco Bush hovořil diplomaticky zdvořile a přátelsky, Bridges nahlas říkal, co se prezidentovi skutečně honí hlavou.

Dvojník učil Bushe mluvit

"Pro mě a pro mou ženu je absolutním potěšením být tu s vámi," tvrdil skutečný Bush. Bridges si naopak povzdechl: "Média mi fakt neudělají nic dobrého, ani neopraví to, co říkám, a snaží se mě ztrapnit."

Dvojník se pak věnoval Bushovým častým slovním přeřeknutím, chatrné větné stavbě i kolísavé znalosti některých termínů a reálií. Jen s chabým úspěchem se přitom snažil Bushe alespoň naučit výslovnost slova "non-proliferation", tedy nešíření jaderných zbraní. Právě tento termín je nyní často používán v politickém slovníku v souvislosti s Íránem.

Politické vtipy přišly na řadu s Colbertem, jehož show na televizní stanici Comedy Central zesměšňuje washingtonské vládní úřednictvo. "Myslím, že vláda, která vládne nejlépe, je ta, která vládne nejméně. A toto měřítko jsme uplatnili při ustavení báječné vlády v Iráku," prohlásil Colbert.

Bush je znám častými výroky o štíhlé a téměř neviditelné vládě, která ponechává co nejvíce rozhodovacího prostoru a peněz občanům. V Iráku se však ukázalo, že řevniví politici mají problém vůbec kabinet sestavit.

Podle Colberta je Bush mužem, který "ve středu věří tomu, co řekl v pondělí, navzdory tomu, co se stalo v úterý".

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám