Hlavní obsah

Buddhisté chtěli komín. Neschopná stavební firma pobořila chrám i krematorium

Novinky, pal

Kdo si v životě nechal něco stavět nebo rekonstruovat, ví, že to občas s najatými pracovníky bývá složité. Sjednanou práci někdy neudělají včas, někdy neudělají vůbec a někdy nadělají více škody než užitku. Vyprávět by o tom mohli buddhističtí mniši z chrámu Wat Kongkalieb.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Jeřábník chtěl zbourat jen komín, omylem pobořil celé buddhistické krematoriumVideo: AP

 
Článek

Na záběrech pořízených 13. srpna v provincii Nakhon Si Thammarat v jižním Thajsku je vidět, jak se jeřábník pokouší sesadit 16 metrů vysoký komín z budovy buddhistického krematoria. To se mu podaří, ale zbytek je už naprostá katastrofa.

Nehoda z USA ukazuje, jak důležité je pořádně podepřít auto

AutoMoto

Komín totiž jeřáb převáží a jeho ocelové rameno poboří celé krematorium. O pár okamžiků později rameno jeřábu poškodí i střechu a stěnu vedle stojícího buddhistického chrámu Wat Kongkalieb. Samotný jeřábník zůstává uvězněný v kabině stroje v pětimetrové výšce.

Chyba výpočtu, uznává řidič

Na pomoc řidiči i do odstraňování škod se pustili šokovaní mniši, kteří celé „opravě“ přihlíželi. Původní záměr byl totiž pouze vyměnit starý začouzený komín krematoria za nový. Teď místo důstojného odchodu buddhistických věřících zůstává v troskách.

„Chtěli jsme jen nechat postavit nový komín ke krematoriu. Vybrali jsme na to peníze od věřících. Teď, když byla během nehody poškozena většina haly chrámu, se musíme pustit do oprav. Ale bude to drahé,“ řekl pro agenturu AP představený mnich chrámu Wat Kongkalieb kněz Prakru Samupisith Analayo.

Pacienta právě nakládali do sanitky, když došlo k výbuchu

Koktejl

Mniši nelenili a hned započali s novou sbírkou, v rámci které se pokusí vybrat peníze na opravu chrámu i na stavbu zcela nového krematoria. Devětapadesátiletý řidič jeřábu Prasert Bangsean lakonicky přiznal, že jeho tým špatně spočítal výšku komínu a sílu páky jeřábu.

„Bylo to způsobeno chybami týmu. Nespočítali jsme správně hmotnost a výšku jeřábu a komínu, takže jsme neměli rovnováhu,“ řekl agentuře AP. Jestli se firma pokusí svou chybu napravit, komentovat odmítl.

Reklama

Výběr článků

Načítám