Hlavní obsah

Britský zahradnický pořad je hitem severokorejské televize. Moderátorovi ale cenzurují džíny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V Severní Koreji se těší popularitě britský televizní pořad o zahradnictví Zahradní tajemství z dílny BBC. Podle nových záběrů z vysílání korejské státní televize je na něm ovšem něco, co tamní cenzuře přece jen vadí, a to jsou džíny moderátora Alana Titchmarshe. Ty musí editoři pořadu rozmazávat.

Foto: Profimedia.cz

Moderátor Alan Titchmarsh

Článek

Podle BBC je moderátor a autor erotických knih Titchmarsh stálicí severokorejských obrazovek od roku 2022. V Británii se Zahradní tajemství začala vysílat již o 12 let dříve. „Nikdy jsem si ani nepředstavoval, že by se moje pořady dostaly do Severní Koreje, ale snad tam uklidňující podstatu britského zahradnictví uvítají,“ řekl Titchmarsh před dvěma lety o svém úspěchu v zemi ovládané diktátorem Kim Čong-unem.

To se ovšem ještě nevědělo o jeho rozmazaných kalhotách. Džíny jsou v Severní Koreji od začátku devadesátých let zakázány jako symbol amerického imperialismu. Nosit je v zemi mohou jen turisti. Jde o součást kampaně, kterou začal už Kimův předchůdce a otec Kim Čong-il, jejímž cílem je chránit zemi před „škodlivým vlivem“ západní kultury.

Rozmazané kalhoty ovšem nejsou jedinou změnou, kterou Titchmarshův pořad v Severní Koreji prochází. Hodinové epizody jsou sestříhávány na patnáct minut, Titchmarsh je předabován severokorejskými moderátory a pořad doprovází nově přidaná instrumentální hudba. I tak je ale Titchmarsh stále slyšet v pozadí stejně jako lze i přes rozmazání poznat, že má na sobě džíny.

Kim Čong-un dohlédl na test nového „supervelkého“ raketometu

Svět

Jak severokorejský režim získal vysílací práva na Zahradní tajemství, nebo jestli je vůbec má, není jasné. Severní Korea běžně vysílá zahraniční pořady, které shledává „politicky neutrálními“. K těm patří vědecké a technologické pořady nebo sportovní vysílání. Americký zpravodajský web NK News zabývající se touto uzavřenou zemí předpokládá, že díly Titchamrshova pořadu severokorejská televize prostě stáhla z internetu.

Kim Čong-un je k Západu v mnohém otevřenější než byl jeho otec, což dokazuje fakt, že svému doprovodu povolil jezdit dodávkami Ford Transit a sám je fanouškem americké NBA. Přesto pokračuje v jeho iniciativách, které mají „buržoazní kultuře“ a „antisocialistickému chování“ zabránit v podrytí severokorejského socialistického projektu.

Podle Rádia Svobodná Asie si tamní režim v posledních letech došlápl hlavně na „kapitalistickou“ módu a účesy, mezi které patří úzké džíny, trička s nápisy v cizích jazycích a obarvené nebo dlouhé vlasy. Přednostně se tyto zákazy týkají žen kolem dvaceti a třiceti let. Anonymní zdroj rádiu sdělil, že „pokud je žena oblečená proti pravidlům přistižena, musí čekat u cesty, dokud neskončí zásah v celé oblasti. Pouze pak ji vezmou do okresní kanceláře ligy mladistvých, kde se musí dopisem doznat ke svým zločinům. Poté musí kontaktovat někoho doma, kdo jí přinese přijatelné oblečení, a až pak je propuštěna.“

Severní Korea vypálila balistické rakety. Stejné dodala Rusku

Svět

Reklama

Výběr článků

Načítám