Hlavní obsah

Britský miliardář chystá sňatky v kosmu

Právo, brw

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Britský miliardář a dobrodruh, sir Richard Branson (58) má v plánu zdolat další rekord: chce se stát prvním, kdo bude oddávat páry ve vesmíru. Svatby by se měly odehrávat ve výšce zhruba 110 kilometrů nad zemským povrchem. První takový obřad plánuje Branson na příští rok.

Foto: Profimedia.cz

Dobrodruh Richard Branson není troškař.

Článek

„Už máme dva páry, které by měly zájem. První z nich chce oddat ve stavu beztíže, druhý by tam chtěl strávit líbánky,“ upřesnil mluvčí Bransonovy společnosti Virgin Galactic. Teď už prý zbývá jen to, aby sir Richard získal povolení oddávat.

Podle listu Daily Mail si líbánky v Bransonově kosmické lodi SpaceShipTwo objednali George Whitesides, který pracuje jako poradce ve Virgin Galactic, a jeho nová manželka Loretta Hidalgová. Předběžná cena „lístku do nebe“ je 100 tisíc liber (zhruba 3,2 miliónu korun), pro pár tedy 6,4 miliónu Kč. V ceně je kromě letu také třídenní tréninkový program na pozemní základně.

Bransonův SpaceShipTwo by měl letos v létě zahájit testovací lety do kosmu. Při nich loď nejprve vynese do „vyšších pater“ atmosféry letadlo, od nějž se SpaceShipTwo následně odpojí a vystoupá mimo dosah zemské tíže. Přibližně po pěti minutách ve stavu beztíže se začne opět vracet k zemskému povrchu. Testovací lety budou absolvovat dva piloti, v kabině lodi je však místo i pro šest pasažérů.

Do vesmíru míří i princezna

O cestu do kosmu ve SpaceShipTwo má podle mluvčího společnosti Vrigin Galactic zájem již zhruba 200 lidí. Mnozí z nich už prý zaplatili zálohu. Údajně je mezi nimi i princezna Beatrice, vnučka britské královny Alžběty II., která má prý v úmyslu stát se první členkou královské rodiny, která poletí do vesmíru.

Devatenáctiletá dcera prince Andrewa, vévody z Yorku, a Sarah Fergusonové se prý zapsala na seznam cestujících, kteří by měli do kosmu cestovat hned po zkušebních letech. Ve SpaceShipTwo by s ní měl být i její přítel Dave Clark, který pracuje v marketingovém oddělené Virgin Galactic.

:.Strávit líbánky na oběžné dráze? Zájemci se prá najdou. Foto: ESA/D. Ducros

Vážný zájem o komerční let do kosmu projevila prý i Victoria Principalová, hvězda slavného televizního seriálu Dallas. Volání beztížného stavu nemůže odolat také světoznámý fyzik, profesor Stephen Hawking.

Společnost Virgin Galactic realizovala v roce 2004 s lodí SpaceShipOne dva úspěšné lety za hranici 100 kilometrů nad zemským povrchem, která je považována za hranici kosmu. Byl to první stroj za soukromé peníze, kterému se to podařilo. Jeho konstruktérem byl Burt Rutan, který je i tvůrcem SpaceShipTwo.

Z Bajkonuru je to dražší

V současnosti se komerční cesty jednotlivců do vesmíru nabízejí v rámci řádných vícedenních kosmických výzkumných rusko-amerických misí směřujících většinou na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS) a provozuje je americká společnost Space Adventures spolu s ruskou kosmickou agenturou Roskosmos.

Za takový let zaplatí zájemce kolem 20 miliónů dolarů (asi 320 miliónů Kč), tedy stokrát více, než má stát cesta s Virgin Atlantic. Přesto se až dosud na ISS podívalo pět neprofesionálních kosmonautů. Prvním z nich byl roce 2001 americký milionář Dennis Tito, tím posledním loni jeho krajan Charles Simonyi.

Vesmírná turistika za kosmické ceny

Jízdenka na suborbitální let - 3,2 mil Kč

Líbánky v kosmu - 6, 4 mil. Kč

Let na ISS - 320 mil. Kč

Letos v říjnu by se na ISS měl vydat americký designér a programátor počítačových her Richard Garriott, na jaře 2009 pak ruský poslanec Vladimir Gruzděv. Toho však stejně jako Garriotta bude let stát mezi 30 až 40 milióny dolarů.

Reklama

Související články

Američané plánují pohřby na Měsíci

Americká společnost Celestis, která se specializuje na pohřby ve vesmíru, zřejmě už ke konci příštího roku bude schopná zorganizovat poslední spočinutí...

Výběr článků

Načítám