Hlavní obsah

Britské seniorce pravidelně zastavují výplatu důchodu. Úřady nevěří, že stále žije

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pětaosmdesátiletá Eileen McGrathová zůstala na přelomu roku bez peněz, když jí nepřišla penze. Nedá se to však považovat za ojedinělou chybu, protože se jí to stalo již počtvrté. A pokaždé musela znovu prokazovat, že nezemřela.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Eileen McGrathová je bývalá učitelka, o jejíž penzi se z pověření britské vlády stará organizace Teachers' Pensions. Ta však od roku 2020 již několikrát pozastavila vyplácení peněz, protože podle svých záznamů měla za to, že paní McGrathová je již mrtvá.

„V listopadu mi přišly dva dopisy, které se eufemisticky ptaly, zda jsem mrtvá. Ihned jsem tam volala, že jsem rozhodně živá, ale za týden přišly další dva dopisy, které se ptaly na totéž,“ popsala Eileen situaci deníku The Guardian.

Navzdory tomu všemu však pár dnů před Vánocemi zjistila, že jí peníze nepřišly. Volala tedy na úřad znovu, protože vedle penze jí nedorazil ani vdovský důchod. Po této stížnosti se nakonec obou položek dočkala až 2. ledna.

Toto se jí však děje již od roku 2020, kdy systém Teachers' Pensions chybně přiřadil její data k již zemřelé osobě, a od té doby nedošlo k nápravě. „Je prakticky nemožné, aby existovali další učitelé s mým jménem a datem narození, kteří každý rok umírají,“ kroutí paní McGrathová hlavou.

Podle ministerstva školství je to však v pořádku. Jeho zástupce totiž sdělil, že je možné, aby organizace Teachers' Pensions každý rok prověřovala, zda dotyčná osoba není někdo, kdo již zemřel.

Dostala výjimku

Jenže ve výzvách údajně není uvedeno, že pokud člověk neodpoví do 28 dnů, mohou mu být výplaty pozastaveny. A také tam podle paní Grathové nestojí, že by lidé měli reagovat i v případě, kdy se jejich situace od posledního hlášení nezměnila.

Chyba je na straně státu, respektive Teachers' Pensions také podle penzijního poradce Steva Webba: „K dispozici jsou bohaté zdroje dat, které pomáhají ověřit, zda osoba zemřela, a měly by být přímou součástí systému.“

Pochybení na své straně ostatně nepřímo přiznávají také v Teachers' Pensions. Poté, co se o případ Eileen McGrathové začal zajímat list The Guardian, totiž oznámili, že jí udělí výjimku a nebudou ji podobnými dotazy již obtěžovat.

Američan 30 let tajil matčinu smrt a pobíral její důchod a výsluhy

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám