Hlavní obsah

Britské královny žijí dlouho možná díky skotskému prameni

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Skutečnost, že ženy rodu Windsorů se dožívají vysokého věku, je dobře známa. Nynější královna Alžběta II. se těší skvělému zdraví v 77 letech, její matka překonala stovku. Před tím žila královna a indická císařovna Viktorie tak dlouho, že si její syn Edward trůnu moc neužil. Nejnovější teorie to spojuje s minerálním pramenem nedaleko skotského panství Balmoralu.

Článek

Ten koupila královna Viktorie.

Lékaři v Aberdeenu zkoumali působení minerální vody na pacienty s artritidou a vesměs zjistili, že pravidelné pití pomáhá. Nešlo jen o subjektivní pocit, ale i o výsledky některých klinických testů. Lékaři ovšem současně varovali, že výzkum není ještě u konce, takže zatím nelze činit žádné jiné závěry, než že jev je zajímavý a stojí za další zkoumání.

Za prokázané snad lze už nyní mít, že voda neškodí. Královna podává vodu na svých čajových dýcháncích či k obědu v létě, na které se celá rodina už od dob královny Viktorie na Balmoral stěhuje. Mezi zastánce teze o léčivých kvalitách pramene patřil už spisovatel sir Walter Scott. Dnes si může doušek dopřát každý.

Princ Charles zařadil minerálku do své produktové řady vybraných potravin, kterou prodává pod etiketou Duchy Originals. Voda nese značku Royal Deeside Spring Water a je v prodeji od minulého roku. Vedle toho je také v nekrálovském balení pod značkou Deeside Water.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám