Hlavní obsah

Britská pošta doručuje na Orknejských ostrovech zásilky pomocí dronů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Britská královská pošta začala k doručování pošty na Orknejských ostrovech v severním Skotsku využívat drony. Může si tak připravit půdu pro přepravu zásilek touto metodou jak na souostrovích v okolí celého Spojeného království, tak na britské pevnině, a to zejména během mimořádných situací.

Britská pošta doručuje na Orknejských ostrovech zásilky pomocí dronůVideo: Reuters

 
Článek

Bezpilotní letouny, které unesou balíky o hmotnosti až šest kilogramů, se pohybují mezi městem Stromness na největším ostrově Orknejí a menšími ostrovy Hoy a Graemsay. Jde o první trvalou poštovní službu Britské královské pošty (Royal Mail) tohoto typu.

Díky dronům dokáže pošta zajišťovat rychlejší a bezpečnější zásilkovou službu, která není odkázána na trajekty nebo pravidelné letecké linky, často rušené kvůli počasí či podmínkám na moři, ani na jízdní řády, které poště nemusejí vždy vyhovovat, píše The Guardian.

Vedoucí pro zkoušky dronů Chris Paxton říká, že bezpilotní letouny jsou mnohem rychlejší a efektivnější a pomáhají snižovat emise uhlíku. Jejich nevýhodou však je, že kvůli bezpečnosti leteckého provozu mohou létat, jen když je operátoři na obou ostrovech po celou dobu letu vidí.

Foto: Reuters

Britská pošta doručuje na Orknejských ostrovech zásilky pomocí dronů

Pokus po téměř 100 letech

Poštovní služba s využitím dronů, která je společným projektem britské pošty, společnosti Skyports Drone Service, přístavního úřadu Orknejských ostrovů a aerolinek Logan Air, je navíc drahá. V první fázi bude trvat tři měsíce a náklady uhradí britské ministerstvo dopravy. Cena zásilek nicméně nebyla zveřejněna.

Nejde o první experiment s podobnou poštovní službou mezi skotskými ostrovy. V roce 1930 se německý raketový konstruktér Gerhard Zucker dvakrát pokusil použít k přepravě pošty mezi ostrovy Harris a Scarp na Vnějších Hebridech rakety napěchované obálkami. Obě však explodovaly.

Dopis z roku 1916 nakonec došel, i když někomu úplně jinému

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám