Hlavní obsah

Britové vyřešili duchařskou záhadu století. Nebo v to aspoň doufají

Novinky, Jakub Kynčl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Zdá se, že záhada 15 let staré fotografie, kterou vyfotil amatérský fotograf Tony O'Rahilly, není autentická. Snímek hořící radnice v městysu Wem v hrabství Shropshire z roku 1995 vyvolal obrovské dohady a obletěl celý svět. V budově hořící radnice totiž byla na fotografii vidět mystická postava malé dívky. Za objevem, že fotografie možná není pravá, stojí 77letý důchodce.

Článek

Duch školačky stojící v ohnivém pekle hořící radnice - fotografie z městečka Wem je jedním z nejznámějších zachycení ducha v historii. A to patří k těm novějším. Fotograf Tony O'Rahilly tvrdil, že fotografii v žádném případě neupravoval. Sám prý nechtěl věřit svým očím, když nechal fotografie z požáru vyvolat.

Avšak nyní, pět let po jeho smrti, se zdá, že je pravda někde úplně jinde. Sedmasedmdesátiletý taxikář ze Shrewsbury nyní odhalil, že dívka na proslulé fotografii vypadá stejně, jako holčička na dobové pohlednici z dvacátých let 20. století. A jeho domněnka, že fotografie z roku 1995 byla nějakým způsobem upravena, se teď jeví daleko reálněji.

Městečko na fotce hodně vydělalo

Tony O'Rahilly zemřel roku 2005 a někteří místní se až dodnes domnívali, že na fotografii byla 14letá Jane Churmová, která uhořela roku 1677 při požáru radnice, který sama omylem založila. Jenže ostříží zrak Briana Leara odhalil nápadnou podobnost mezi fotografií z roku 1995 a staré pohlednice.

Ať už byl snímek podvod či ne, město na tom vytěžilo. Po požáru mu nikdo neřekl jinak než Město duchů a podivnou událostí lákal Wem tisíce turistů ročně.

Reklama

Výběr článků

Načítám