Hlavní obsah

Brit se svlékl na více než 500 sportovních akcích. A nehodlá přestat

Novinky, nčs

Navštívil několik stovek nejen sportovních akcí a hodlá v tom pokračovat. Třiapadesátiletý Brit Mark Roberts z britského Liverpoolu je jedničkou ve svém oboru. Otec tří dětí se objevil na událostech jako olympiáda, finále fotbalové Ligy mistrů či Super Bowl. Nikoliv však kvůli sportovnímu talentu, ale poněkud bizarnějšímu koníčku.

Foto: Gary Hershon, Reuters

Roberts dokázal proniknout i na slavný Super Bowl.

Článek

V civilu se živí jako malíř, ale lidé ho znají spíš jako narušitele akcí. Objevil se na mnoha událostech, které jsou celosvětově sledovány a většinou u toho na sobě neměl příliš oděvu. Roberts, jenž se označuje za baviče, odmítá domněnku, že je jeden z těch, kteří se pouze chtějí zviditelnit.

 Roberts na golfovém turnaji Ryder Cup v roce 2010.

Když se v roce 2006 objevil na ledě ve finále olympijského turnaje v curlingu s mopem a gumovým kuřetem na intimních partiích, dav šílel nadšením. „Nechci jen běžet a mávat rukama. Chci u toho dělat show,“ říká o sobě Roberts, jenž po zadržení stráví většinou několik hodin na policii, a následně je propuštěn.

Sportovce neomezuje

Navštívil 24 zemí a objevil se na 568 akcích. Pouze 25 jeho „vystoupení“ skončilo zatčením. Například v Itálii pod slibem okamžitého opuštění země unikl obvinění jen o vlásek. I exhibicionista má však respekt ke sportovcům. „Nikdy nenarušuji sportovní utkání a vystupuju o přestávkách, nebo před akcí. Sportovci mnohdy trénují roky, aby se dostali do finále a já si toho vážím,“ potvrzuje.

Poprvé se Roberts objevil v roce 1993 na turnaji v rugby v Hongkongu. „Běžet před 65 tisíci lidmi mě nabíjí energií, a to je důvod, proč to i po 25 letech dělám,“ popisuje svoji motivaci.

Děti se za něj styděly

Jeho snoubenka, s níž je čtyři roky, věděla do čeho jde. Horší to bylo s jeho nyní dospělými dětmi, které si na tátův koníček musely zvykat, obzvlášť v pubertě. „Říkaly mi, abych s tím přestal, že se na mě všichni jejich spolužáci dívají v televizi. Ale když jsem se jich ptal, co na to říkají, tak prý odpovídali, že to zbožňují,“ řekl Roberts a doplnil, že nyní už se baví i jeho děti.

Jeho záliby si všimly i některé společnosti, a využily Robertsovo tělo k běhající reklamě. Například na finále poháru UEFA v roce 2003, nebo zimních olympijských hrách v Turíně v roce 2006, se tak objevil Brit popsaný nejrůznějšími reklamními slogany. Částku, kterou za to inkasoval nezveřejnil, uvedl ale, že všechny peníze šly na charitu.

Víza zhatila plány

V roce 2004 se dokonce objevil na nejsledovanější akci světa Super Bowlu. „Poprosil jsem vedení ligy, aby mi zapůjčilo dres rozhodčího a před výkopem jsem si ho strhl uprostřed hřiště. Hráči zůstali v šoku,“ popisuje svůj zlatý hřeb na finále ligy amerického fotbalu.

Dalšími kousky se předvedl například při finále fotbalové Ligy mistrů mezi Realem Madrid a Bayernem Leverkusen, na olympiádě v Pekingu, kde dokonce skočil při vystoupení skokanů do vody do bazénu, či v roce 2017 při běhu Usaina Bolta na 100 metrů. „V Pekingu jsem čekal, že mě deportují, oni mě ale jen vylovili z bazénu,“ dodal Roberts, jenž se letos objevil i na závodech rychlobruslení na olympiádě v Pchjončchangu.

Letos plánoval navštívit i finále fotbalového mistrovství světa v Moskvě. Jeho plán však ztroskotal na banalitě. Zapomněl si vyřídit víza do Ruska a ptal se sám sebe: „Jak můžu být tak hloupý?“

 Brit navštívil i olympiádu v Jižní Koreji. 

Reklama

Výběr článků

Načítám