Hlavní obsah

Břišní tanečnice důchodového věku roztančí na Vánoce pečovatelský dům

Novinky, Kristýna Léblová
Praha

Důchodový věk není ničemu překážkou. Živým důkazem, že hýbat se má člověk v každém věku, jsou seniorky z Prahy 8, které si připravily vystoupení břišních tanců pro obyvatele pečovatelského domu jako zpestření vánočního večírku.

Břišní tanečnice důchodového věku roztančí na Vánoce pečovatelský dům

 
Článek

Sedm tanečnic ve věkovém rozpětí 65 až 75 let secvičilo tříminutovou sestavu na orientální hudbu. Dámy si daly záležet i s výběrem kostýmů. Nechyběly barevné šátky, korálkové čepičky nebo náhrdelníky či cinkavé činelky. „S výběrem kostýmů, doplňků i líčení jsme si vyhrály. Jsme ženy, to nás baví,“ přiznala osmašedesátiletá lektorka orientálního tance Milena Sedláčková, která se tanci věnuje přes deset let. „Jen jsme si říkaly, že v našem věku už nejsou vhodné podprsenky nebo bolérka, tak jsme to vyřešily tričky,“ usmívala se Sedláčková, pro jejíž skupinu je to první veřejné vystoupení. Dámy se ale v případě zájmu rády objeví i na jiných akcích.

Aktivizace ostatních

Rezidence a kulturní centrum RoSa je z podobných akcí nadšená. „Dámy jsou z Centra aktivizačních programů z Prahy 8. Když mi hlavní lektorka Milena Sedláčková řekla, co chystají, tak mě to velmi potěšilo. Všem takhle šikovným lidem otevírám dveře. Tím potěším a zároveň i aktivizuji naše klienty na vánočním sezení, které pořádáme příští týden a kde se tyhle dámy představí,“ řekla pro Novinky ředitelka rezidence RoSa Marta Dietrich Dvorská.

Pohyb léčí

Kromě toho, že seniorkám přináší tanec radost a dobrou náladu, má pro ně i velmi důležitý zdravotní význam. Břišní tance totiž příznivě působí na kardiovaskulární systém. Celé tělo se pohybem zahřívá a protřásá, takže se krev dostává i do těch nejtenčích cév, které zásobují důležitými živinami ta nejzazší místa organismu. Zvýšené prokrvení mimo jiné zabraňuje řídnutí kostí. Navíc se po čase vytvaruje postava a přestanou tanečnice bolet záda, protože tanec posiluje všechny svaly, které drží páteř zpříma. A v neposlední řadě zpevní vazy v kolenou a kyčlích.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám