Hlavní obsah

Březí kráva Penka, která ilegálně přešla hranice EU, utracena nebude

Novinky, tcs

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Příběh březí krávy jménem Penka, kterou chtěli bulharští úředníci na základě pravidel Evropské unie nechat utratit, má šťastný konec. Po medializaci příběhu se po celé Evropě zvedla vlna odporu a řada známých osobností apelovala na zdravý rozum, který doposud v celém případu chyběl. Kráva v pondělí získala osvědčení o zdravotní způsobilosti a vrátí se ke svému majiteli.

Po mezinárodních protestech dostala kráva Penka právo na životVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

Jedna zatoulaná kráva by nevzbudila takovou pozornost, kdyby při tom nepřekročila hranice Evropské unie. Z Bulharska se zatoulala do Srbska, načež byla jedním z tamních farmářů vrácena majiteli.

Problém byl, že se tak stalo bez zdravotního osvědčení. Bulharští úředníci následně oznámili, že na základě pravidel EU bude muset být kráva utracena.

To zdvihlo vlnu odporu. Petici na záchranu krávy během několika dní podepsalo na 30 tisíc lidí z celé Evropy. Do kampaně na záchranu „ilegální migrantky“, se zapojila i řada osobností. Na Twitteru Penku například podpořil sir Paul McCartney, bývalý člen hudební skupiny Beatles, který patří k bojovníkům za práva zvířat.

Dotazováni na osud Penky byli i poněkud překvapení tiskoví mluvčí některých evropských komisařů. Ti vysvětlovali, že přísná pravidla na dovoz skotu mají svůj smysl, ovšem v případě zatoulané krávy aplikována být nemusí. Až do minulého týdne se přitom úředníci na pravidla odvolávali.

„Není to na nás, abychom o tom mohli rozhodnout. Pouze implementujeme to, co přišlo z Bruselu,“ uvedl bulharský veterinář Ljubomir Ljubomirov.

Ať žije kráva Penka

Po tlaku veřejnosti na Evropskou komisi i bulharské úřady byla Penka převezena na testy, které v pondělí potvrdily, že kráva i tele, které čeká, jsou naprosto zdravotně způsobilé k životu v Evropské unii.

„Řekněme jenom: Ať žije kráva Penka,“ uvedl s úsměvem na pondělní tiskové konferenci na dotaz novinářů mluvčí Evropské komise Margaritis Schinas. „Opustit Evropskou unii a pak se do ní vrátit je naprosto v pořádku,“ dodal ještě.

Kráva by do konce týdne měla být navrácena svému majiteli. Už teď je ale jisté, že díky svému příběhu, do kterého se nakonec zapojili vrcholní politici i slavné osobnosti, se Penka alespoň na nějaký čas stala nejslavnější krávou Evropské unie. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám