Hlavní obsah

Březí kráva ilegálně vkročila na území EU, má být utracena

Kráva jménem Penka se zatoulala z bulharské farmy až do Srbska, načež byla jedním z tamních farmářů navrácena majiteli. Ze zvířete se však rázem stal „ilegální imigrant“, neboť Srbsko není členem EU a zúčastnění se vyhnuli řádné administrativě. Nevinný útěk tak krávu vyjde draze, podle bezpečnostních nařízení EU totiž bude muset být utracena, píše deník Daily Mail.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Článek

Březí kráva strávila v Srbsku dva týdny, pak byla navrácena původnímu majiteli Ivanu Haralampievovi v bulharské vesnici Kopilovtsi. Tomu pak bulharští úředníci sdělili, že zvíře musí být na základě přísných bezpečnostních předpisů EU utraceno.

V těch se podle Daily Mailu píše, že při přepravě skotu na území EU musí být pracovníkům na hranici předloženo speciální osvědčení podepsané veterinářem z nečlenské země, který svým podpisem garantuje, že je zvíře zdravé a nešíří žádnou nemoc.

S ohledem na to, že osvědčení při zpětném překročení hranice Penka neměla, kráva za svůj výlet s největší pravděpodobností zaplatí cenu nejvyšší.

Bulharští úředníci uvedli, že záchrana krávy není v jejich pravomocech. „Rozhodnutí není v našich rukou. Dodržujeme pouze pravidla, která přicházejí z Bruselu,“ řekl veterinář Lyubomir Lyubomirov.

Případ vyvolal nejenom mezi ochránci zvířat velké pobouření a proti utracení zvířete vzniklo už několik petic.

Reklama

Výběr článků

Načítám