Hlavní obsah

Břehouš uletěl rekordní vzdálenost, bez přestávky zdolal 13 tisíc kilometrů

Rekordní vzdálenost překonal v září břehouš rudý, který se vydal na cestu z Aljašky na Nový Zéland. Pták bez přestávky uletěl přes 13 tisíc kilometrů a překonal tak vlastní rekord z loňského roku. Ornitologové břehouše sledují pomocí GPS zařízení.

Foto: Profimedia.cz

Břehouš rudý (ilustrační foto)

Článek

Pták pojmenovaný 4BBRW podle čtyř barevných kroužků, kterými ho ornitologové označili, se vydal na každoroční pouť z Aljašky 17. září a na Nový Zéland dorazil za 239 hodin, tedy téměř přesně za 10 dní. Takový počin je nejdelším zaznamenaným nonstop ptačím letem.

Vlastní loňský rekord překonal 4BBRW kvůli špatným povětrnostním podmínkám, které ho donutily k malé „zajížďce”. Vědci na základě dat z GPS zařízení nyní zjistili, že pták urazil celkem 13 040 kilometrů. Břehouši rudému se někdy přezdívá „stíhačka“ kvůli jeho aerodynamickému tvaru těla. Patří k nejlepším a nejvytrvalejším letcům v ptačí říši.

Zachráněné mládě sovy se během pár týdnů změnilo k nepoznání

Koktejl

Před náročnou cestou se břehouš pořádně vykrmí. Těsně před odletem tvoří více než polovinu jeho hmotnosti tukové zásoby. Zároveň dokáže zmenšit své tělesné orgány, aby co nejvíc snížil váhu. Průměrná rychlost letu břehoušů dosahuje 88 kilometrů v hodině a podle všeho ptáci během cesty nespí a nepřijímají potravu.

Ročně se na cestu vydá zhruba 325 tisíc břehoušů. Zpět na sever se vydají v březnu. Zamíří ke Žlutému moři, kde doplní energii a následně vyrazí na Aljašku.

Podle vědců jsou břehouši důkazem, že spíš než o náročnou překážku jde v případě Tichého oceánu o skvělý ekologický koridor. Břehouši využívají větrů a během cesty jsou v relativním bezpečí před nemocemi a predátory.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám