Hlavní obsah

Brazilci vyvinuli novou jedlou fólii

CNN, ČTK, Helena Landovská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

SAO PAOLO

Jedlý cukrářský papír je znám už léta, ale spíš jen jako specialita než obalová hmota. Brazilští vědci ovšem nyní přišli s jeho obdobou, která by mohla najít velmi široké uplatnění. Vyvinuli fólii na balení ovoce či zeleniny, jež zabraňuje jejich hnití, ale i vysychání a je možno ji sníst i s do ní zabaleným plodem. Je navíc průhledná a bez chuti.

Článek

Výzkumem možností, jak zabránit vysychání potravin se zabývá univerzita v Sao Paulu a na jedlé fólii pracovali její specialisté dvanáct měsíců. K jejímu vyrobení zvolili zvláštní surovinu - rozemletá amarantová zrnka.

"Naše fólie vyrobená z amarantové mouky je biologicky rozložitelná, levná a navíc má vysoký obsah proteinů," říká členka vědeckého týmu Florencia Cecilia Menegalliová, podle které by se už brzy měla objevit v prodeji.

Amarantová mouka, která může mít lehce kořeněnou příchuť a podtrhuje chuť některých poživatin, se používá v cukrářství ke zvláčnění cukrovinek, sušenek, palačinek, kynutého pečiva a podobných výrobků. Obsahuje prý navíc dvakrát víc železa a čtyřikrát víc kalcia než obilí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám