Hlavní obsah

Boxer Tyson Fury se dočkal své první sochy. Budí kontroverze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Britský boxer Tyson Fury se ve svých 33 letech dočkal první sochy, která ho má zpodobňovat. Umístěna byla v Moracamabe v Lancashiru, kde se slavný sportovec narodil. Příliš podobností se světovým šampionem těžké váhy v ní ovšem nehledejte, socha je totiž výtvorem moderního umění. A tak není divu, že budí rozpaky.

Foto: Profimedia.cz

Socha má zpodobňovat boxera Tysona Furyho. Místní z ní nadšení nejsou.

Článek

Sochu Tysona Furyho, která má být umístěna natrvalo naproti VVV gymu, kde boxer dříve trénoval, odhalil 30. listopadu oceňovaný britský sochař Anthony Padgett. Boxer je na ní zpodobněn v nadživotní velikosti (socha měří 2,43 metru, Tyson Fury 206 centimetrů). Socha se skládá z odpadních trubek a vyjadřuje podle Padgetta úder, kterým se britský sportovec proslavil.

V Německu mají jezdeckou sochu Angely Merkelové

Koktejl

„Socha byla inspirována Tysonem Furym. Zobrazuje podstatu úderu, klíčového momentu v boxu,“ vysvětlil umělec, který sám z přímořského městečka pochází, a dokonce Furyho potkal při návštěvě jeho oblíbené kavárny. Zatím s ním však nikdy osobně nemluvil.

Místní obyvatelé ovšem jeho nadšení nesdílejí, stejně jako řada boxerových fanoušků. Podle nich by si několikanásobný boxerský šampion zasloužil více úcty a „skutečnou“ sochu.

Umělec by chtěl udělat i boxerovu bustu

„Moje moderní umění v sobě nese určitou dávku humoru a nadsázky. Socha respektuje Tysona a jeho úspěchy, ale také ho oslavuje jako populární osobu v moderní kultuře,“ hájil dílo autor, jehož busty světových umělců, jako například anglického básníka Wilfreda Owena či nizozemského malíře Vincenta van Gogha, byly vystaveny napříč Anglií i na některých dalších evropských místech.

Kontroverzní sochu pohraničníka v Cínovci někdo polil červenou barvou

Krimi

Ty však Padgett zpracoval tradičněji. Osobně by prý rád udělal tradiční bronzovou bustu i Furymu. Samotný Fury, který je známý také pod přezdívkou Gypsy king (cikánský král), se k umělcovým aktivitám doposud nevyjádřil.

Anketa

Líbí se vám socha postavená na počest boxera Tysona Furyho?
Ano, povedla se.
25,2 %
Ne, nepovedla se.
74,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2474 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám