Hlavní obsah

Bouřky odkryly na pláži připomínku Dne D

Novinky, Tomáš Andres Skoupý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vylodění spojenců v Normandii v červnu roku 1944 je považováno za jednu z nejnáročnějších logistických operací všech dob. Silné bouřky nyní na pláži v britském Gosportu odkryly připomínku gigantické vojenské akce – betonové bloky, které zpevňovaly terén, aby se mohla naložit těžká technika.

Foto: Profimedia.cz

Pláž u britského Gosportu (ilustrační foto)

Článek

Místní jim říkají „tabulky čokolády“ a není se čemu divit, platformy je totiž opravdu připomínají. Tu a tam se konstrukce z písku vynořily, nikdy však téměř celé. To se přihodilo až minulý víkend.

„Bylo hezké vidět čokoládové tabulky za odlivu,“ uvedla Alexandra Gearyová, která se fotkou pochlubila na sociálních sítích. Místní usedlíci se shodli, že tolik z konstrukce už dlouho neviděli. „Narodil jsem se a vyrostl v Gosportu a nepamatuju si, že by byly někdy takhle vidět,“ uvedl další z obyvatel jihoanglického přístavu.

Na pláži Stokes Bay byly postaveny čtyři platformy široké celkem 60 metrů už v roce 1942. Vyrobit je nechal lord Louis Mountbatten, tehdejší námořní velitel a mimo jiné prastrýc prince Charlese a strýc prince Phillipa.

V roce 1944 po nich v Gosportu přejížděly tanky které byly nakládány na vyloďovací čluny mířící na pláže v Normandii. Podobných konstrukcí bylo po celém britském pobřeží vyrobených 61. Dochovaly se však už jen některé.

V Gosportu byly po válce dvě z konstrukcí odebrány z pláže a využity jako parkoviště. Zbylé dvě však zůstávají na pláži jako připomínka jedné z nejtroufalejších vojenských operací historie.

Reklama

Výběr článků

Načítám