Hlavní obsah

Bono se chce sejít s Berlusconim kvůli pomoci pro Afriku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MODENA

Irský rockový zpěvák Bono má v úmyslu mluvit s italským premiérem Silviem Berlusconim o humanitární pomoci Africe. Svěřil se s tím novinářům před dnešním dobročinným koncertem ve prospěch iráckých uprchlíků, který pořádá v Modeně na severu Itálie operní pěvec Luciano Pavarotti.

Foto: Doubravka Uhlířová

Dovolený Napětí, punk / Nejdek

Článek

"Itálie patří mezi země, které se zasazují o zrušení veřejného dluhu chudých zemí. Chci se setkat s premiérem Berlusconim co nejdříve, aby italská vláda mohla pomoci Africe, kde denně umírá na AIDS sedm tisíc dětí," řekl zpěvák.

AIDS je mocnou zbraní hromadného ničení

Bono patří společně s dalším irským zpěvákem, Bobem Geldofem, k zakladatelům nové organizace Data, která usiluje o prosazení rekonstrukčního plánu pro Afriku. Data zatím rozjela širokou informační kampaň zaměřenou především na problém afrického dluhu a na boj proti nemoci AIDS.

Oba zpěváci se minulý týden sešli s britským premiérem Tonym Blairem s úmyslem přimět ho, aby na summitu v Evianu přesvědčil představitele skupiny G8, jež sdružuje nejvyspělejší země světa, o nutnosti společného boje proti AIDS ve světě. Zpěváci zdůraznili, že v Africe na AIDS zemře 270 lidí každou hodinu.

Bono pochválil amerického prezidenta George Bushe, který letos na pomoc Africe dal 1 miliardu liber. O Tonym Blairovi zpěvák prohlásil: "Má pro Afriku velkou slabost a my tu slabost teď chceme proměnit na peníze."

Sir Bob Geldof nazval AIDS největší zbraní hromadného ničení na světě.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám